Medi ambient

L'EMD de Picamoixons busca solucions al soroll i la pudor de la paperera

L'abocament que fa setmanes va fer la paperera Abelan Catalana al riu Francolí ha posat sobre la taula altres problemes que l'activitat de l'empresa causa al poble de Picamoixons (Alt Camp). “L'abocament és un fet greu, però hi ha altres problemes que afecten més el poble, com són les pudors i el soroll que genera”, explica el president de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Picamoixons, Francesc Rull.

L'EMD i la factoria han mantingut una trobada per analitzar els efectes de l'activitat sobre el nucli, però Rull reconeix que la solució no és senzilla. D'entrada, perquè com a administració disposen de poc marge de maniobra, atès que físicament l'empresa està situada al terme municipal d'Alcover.

De fet, els més afectats per l'abocament al Francolí del 25 de juny han estat la vintena de regants d'Alcover. Alguns alerten que els vessaments s'han repetit, però, segons el president de l'EMD, és l'efecte del procés de neteja, que aixeca els residus dipositats al fons de la llera. “Hi ha un control important a càrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua”, hi afegeix Rull.

Abelan Catalana admet que va abocar pasta de paper per un accident en una canonada després d'una aturada en la producció. Segons l'empresa, es va informar l'Agència Catalana de l'Aigua i s'han pres les mesures per “evitar aquest tipus d'incidents”.

Els regants afirmen que van ser ells els que van alertar els Agents Rurals que l'aigua del riu baixava de color gris entre el nucli de Picamoixons i la zona del pont de Goi. De fet, van ser els Agents Rurals els que van certificar l'abocament i els que van prendre mostres per a la seva anàlisi toxicològica.

L'empresa, però, també és objecte d'altres controls. Un mes abans, el 22 de maig, va rebre una inspecció d'una funcionària de la Generalitat acreditada pel Consell de Seguretat Nuclear per supervisar els equips radioactius amb què treballen les empreses papereres. Segons l'informe, al qual ha tingut accés aquest periòdic, es van detectar deficiències menors que han estat corregides, com ara l'emplaçament de plaques informatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona