Medi ambient

Malestar a la Terra Alta pels tres parcs eòlics

Els pobles afectats critiquen que ningú els hagi informat de la instal·lació de 30 molins a la zona de Massalucans

L'anunci que Gas Natural i Alstom construiran tres nous parcs eòlics a la Terra Alta no només ha servit per preveure una reactivació de les renovables a Catalunya. També ha revifat el debat a les zones més saturades per la instal·lació d'uns aerogeneradors que, sovint, no han tingut el vistiplau de tots els veïns.

Més d'una dècada després que s'iniciés la polèmica al territori, ara els pobles afectats pel parc anunciat, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, s'enfronten a una nova decisió que marcarà el futur d'una part important de la comarca. Els governs locals no han mostrat una clara oposició al projecte, però sí que han manifestat el seu malestar per diverses qüestions. En primer lloc, i aquesta queixa és comuna a tots, tant l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, com l'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Maria Teresa Mariné, han lamentat que ningú els hagi informat sobre la represa del projecte.

“La Generalitat ens hauria d'haver informat abans, perquè no ens ha dit res i quasi ens n'hem assabentat per la premsa”, assenyala Mariné. Per la seva banda, Paladella hi coincideix: “Ens hem informat de tot perquè ha sortit als diaris, però ni les empreses ni la Generalitat ens han trucat directament.”

El segon punt del malestar generat per l'anunci divergeix en funció del poble. A Vilalba, amb 50 aerogeneradors ja instal·lats de projectes anteriors, la gent té la sensació que el poble està “envoltat” de molins. “Acabarem d'estar totalment rodejats de molins i, a sobre, el parc afectarà diverses terres de cultiu”, segons l'alcaldessa. En efecte, el projecte està previst a la partida coneguda com Massalucans, on diversos pagesos del poble tenen parcel·les.

A banda, un dels aspectes que més preocupen l'Ajuntament de Batea és la contrapartida econòmica. Tal com explica el primer edil, no estaran a favor del parc si no els garanteixen “de manera ferma” que els pagaran tot el que els correspon. Paladella fa referència així a l'empresa gestora dels 12 molins que ja hi ha al poble, EDP Renovables, que, segons el mandatari, no ha efectuat el pagament del cànon corresponent a l'any passat ni a aquest. “Ens van dir que el cànon anual seria de 300.000 euros i, al cap de poc, aquesta quantitat va baixar a 110.000. Ara tenen un deute amb nosaltres de 220.000 euros i si no ens paguen haurem d'anar per la via judicial.” Així, la corporació de Batea vol evitar més incidències amb els pagaments per part de les elèctriques. “O ens donen garanties que pagaran o ens oposarem al parc”, avança l'alcalde.

LA FRASE

No estarem a favor del parc si no ens garanteixen que ens pagaran tot el que ens correspon al poble
JOAQUIM PALADELLA
ALCALDE DE BATEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona