Medi ambient

Més reciclatge que el 2013 però menys que el 2012 a les comarques gironines

La recollida selectiva neta es va situar l'any passat a les comarques gironines en el 30,24%, un punt per sota del global del país

El Gironès va superar la Garrotxa com a millor comarca

Els gironins van tornar a reciclar més l'any passat, després de la davallada que hi va haver el 2013. Concretament, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), el percentatge de recollida selectiva neta –un cop extrets els residus impropis que són els que no corresponen a la fracció on s'ha dipositat– es va situar a les comarques gironines el 2014 en un 30,24%, 1,8 punts per sobre del 2013 (28,44), però vuit dècimes per sota de la xifra assolida el 2012 (31,03%). La dada gironina continua sent inferior a la mitjana catalana, que el 2014 es va situar en un 31,24%, quatre dècimes més que el 2013. Les xifres semblen haver-se “estancat” els últims anys –en paraules de l'adjunt a la direcció de l'ACR, Francesc Giró– i, tot i que Catalunya està millor que el conjunt de l'Estat espanyol, es veu lluny l'objectiu fixat per la UE que el 2020 s'arribi al 50%.

Per comarques

El Gironès, amb un 36,17% de recollida neta, va superar el 2014 la Garrotxa (34,17%) i es va convertir en la comarca gironina amb més reciclatge net. També estan per sobre de la mitjana catalana el Pla de l'Estany (33,89%) i el Ripollès (33,30%). La pitjor continua sent, un any més, la Selva (24,71%). També destaca en la part baixa el registre del Baix Empordà (28,86%).

La situació, com es veu, és dispar, ja que hi ha gairebé 12 punts de diferència entre la millor comarca i la pitjor. En general, però, totes les comarques gironines van millorar els seus registres respecte del 2013. Això sí, n'hi va haver dues que van quedar molt per sota del que havien assolit el 2012: la Selva i el Ripollès.

El porta a porta, clau en els millors municipis

Un total de tretze municipis gironins –un més que el 2013– van reciclar correctament més del 50% dels seus residus. Sobresurt el cas de Vilablareix, on el percentatge de recollida neta es va disparar fins al 80,77%. I el de recollida bruta –tot el que els ciutadans van separar per tipus, incloent-hi el que van posar on no tocava– va ser del 86,42%, més del doble que el 2013 (42,33%). El motiu d'aquest espectacular increment és que a Vilablareix es va implantar el desembre del 2013 el sistema porta a porta. I és que, com va destacar l'adjunt a la direcció de l'ARC, Francesc Giró, aquest sistema és un dels més efectius per incrementar el reciclatge, perquè obliga el ciutadà a ser “responsable” de les escombraries que genera.

De fet, dels sis municipis on es feia la recollida porta a porta l'any passat, cinc superen el 50% de reciclatge net i l'altre, Llagostera, s'hi acosta. Ara ja són onze els municipis que utilitzen aquest sistema, ja que el desembre passat es va implementar a cinc pobles de l'Alt Empordà: Biure, Boadella i les Escaules, Darnius, Maçanet de Cabrenys i Terrades. En un d'aquests, Boadella, ja es va superar el 50% l'any passat sense fer-ho encara. Segons Giró, els pobles amb bons percentatges que no fan porta a porta són municipis de l'interior amb pocs habitants on hi ha restaurants que separen la fracció i això fa apujar el percentatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona