Medi ambient

Clam ecologista per tancar les nuclears l'any 2021

Un document fet per 50 experts i activistes antinuclears de l'Estat proposa tancar les centrals d'Ascó i Vandellòs l'any que renoven els permisos

ERC, el PSC, la CUP, ICV i Podem hi donen suport

La Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), que agrupa la majoria de grups ecologistes de l'Estat, va presentar ahir a l'Espai Kesse de Tarragona el document Calendari de tancament de les centrals nuclears. El portaveu de la xarxa a Tarragona i l'Ebre i d'Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, va exposar el document, que ha estat elaborat i acordat per 50 experts i activistes del moviment antinuclear. Eloi Nolla alerta “del perill que l'Estat espanyol estableixi un greu precedent allargant la vida de la central de Garoña fins als 60 anys” tal com demanen alguns sectors del lobby nuclear. Segons Nolla, la central de Burgos, després de 43 anys, “té la mateixa edat i tecnologia que Fukushima”.

Pel que fa a les nuclears tarragonines, les centrals d'Ascó I (1984) i Ascó II (1986) han de renovar el permís de funcionament el 2021, mentre que Vandellòs II (1988) ha de fer-ho el 2020. Nolla va explicar que la solució més viable econòmicament seria no renovar els permisos de les nuclears, per evitar els costos d'indemnització a les empreses. Nolla recorda que “són més les centrals que es desmantellen que les que es posen en funcionament”. Nolla considera que el govern espanyol ha d'“europeïtzar-se” i apostar per les tecnologies modernes i les energies renovables. Per això la xarxa ecologista proposa tancar les tres centrals, coincidint amb el calendari de renovacions.

A l'acte de presentació del document també hi van donar suport els diputats Sergi Saladié (CUP), Marc Sanglas (ERC) i Hortènsia Grau (ICV) i l'exconseller Xavier Sabaté (PSC). La xarxa també confirma el suport d'altres partits com ara Podem, En Comú Podem i Esquerra Unida.

LA XIFRA

20
per cent de la producció elèctrica
de l'Estat espanyol prové actualment de les centrals nuclears.

El gas com a energia de transició

A Catalunya, hi ha 4.200 MW de gas de cicle combinat, que funcionen aproximadament a un 15% del rendiment. La xarxa ecologista planteja, com a solució temporal, explotar la capacitat d'aquestes centrals per garantir el subministrament elèctric en absència de les nuclears. Aquesta mesura, que duraria uns deu anys, seria suficient perquè l'Estat tingués temps per implantar les energies renovables. L'únic inconvenient, admès pels ecologistes, és que durant aquest temps s'augmentarien les emissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia