Medi ambient

Medi Ambient

Xais per frenar el foc

El Parc de la Serralada Litoral incorpora un ramat com a eina de prevenció dels incendis forestals i per a la recuperació d'espais oberts

El projecte es desenvolupa a la zona del Mal Temps, al terme de Teià

Els millors bombers que ha pogut trobar el Parc de la Serralada Litoral són un ramat de xais, que han començat a pasturar per aquest espai natural gestionat per la Diputació de Barcelona. D'aquesta manera es vol frenar l'avanç del bosc motivat per l'abandó progressiu de les activitats agràries i rurals que anys enrere s'havien dut a terme en aquest territori.

L'acció forma part del projecte de potenciació de la pastura extensiva en zones forestals. Els ramats es fan servir com a eina de gestió dels ecosistemes agroforestals amb un doble objectiu. Per una banda, hi ha la tasca de prevenció d'incendis forestals i, per una altra, la recuperació d'espais oberts i la millora i ampliació de les zones de pastura del Parc de la Serralada Litoral.

Amb la introducció del ramat d'en Miquel Giner es vol facilitar el manteniment de les franges de prevenció d'incendis fetes a totes les pistes principals del parc, entre les quals hi ha la pista carenera. El pas regular dels xais, que es van menjant les herbes del sotabosc, permet mantenir la vegetació controlada i que no s'hi torni a acumular material combustible en excés, que és el que fa que els incendis s'estenguin més ràpidament i puguin devastar una superfície més àmplia.

El projecte es desenvolupa a la zona central del Parc de la Serralada Litoral, dins el terme municipal de Teià, més concretament en un indret conegut com el Mal Temps. La presència del pastor i les seves ovelles en aquest espai s'emmarca dins el conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social de la Caixa per a la conservació dels espais naturals.

Per afavorir l'arribada dels xais fins a indrets més allunyats del que és habitual, s'han construït tancats i abeuradors en diversos indrets del parc. L'actuació afavoreix la creació de zones de devesa de bosc, on el ramat pot pasturar, i zones obertes amb què es facilita la prevenció d'incendis forestals, ja que aquests espais tenen poc arbrat i trenquen la continuïtat del combustible que fa que els focs es vagin fent més grans. Això també facilita la presencia d'espècies de fauna i flora pròpies d'aquests espais.

El Parc de la Serralada Litoral té una superfície de 7,4 hectàrees des que es va ampliar, amb la inclusió de l'espai natural de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs. La seva extensió està entre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. En total, catorze ajuntaments formen part del consorci del parc.

El projecte d'introducció de ramats com a eina de prevenció dels incendis s'ha provat anteriorment en altres indrets boscosos de la geografia catalana, com és el cas del massís de Montserrat. Allà vaques i ovelles ajuden a prevenir-hi els focs i a conservar-hi la biodiversitat gràcies al projecte europeu Life. La iniciativa de fer-hi pasturar ramats es va posar en marxa a l'estiu de l'any passat, i es va fer amb l'objectiu d'arribar a protegir 32.000 hectàrees repartides entre catorze municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona