El govern aprova avui la inclusió del territori de Gallecs, al Vallès, al Pla d'Espais d'Interès Natural

Es tracta d'una antiga reclamació de diverses entitats de la plana vallesana

La plataforma per la defensa de Gallecs, que agrupa una cinquantena d'entitats i associacions de la plana vallesana, es mostra a l'expectativa de la possible aprovació del PEIN, tenint en compte que, segons afirma un dels seus membres, Pol Ansó, fa temps que l'administració endarrereix el pronunciament sobre el cas. De tota manera, Ansó insisteix que des de la plataforma s'entén que la seva inclusió al PEIN no evita el pas d'infraestructures pel territori i, per aquest motiu, destaca que es demana la declaració de Gallecs com a paratge natural d'interès nacional (PNIN) per protegir realment aquest espai rural. La plataforma ha presentat diverses al·legacions al pla territorial metropolità i s'oposa, entre altres actuacions, a l'ampliació de la C-155 i a qualsevol traçat que afecti aquest territori.

A l'hora de tancar aquesta edició encara no ha transcendit quin és el perímetre que quedarà inclòs dins el PEIN dels dos possibles que es mostren al gràfic adjunt. Des de la plataforma, però, se sospita que es restringirà a les 774 hectàrees de sòl públic gestionades pel Consorci de Gallecs, i que limita també pla director urbanístic de l'espai, i no es respectaran les 1.090,55 hectàrees proposades en una posterior delimitació.

Mollet, al mig

Ansó, que també és president de l'associació de veïns de Gallecs, insisteix que la realitat contradiu el mateix document del PEIN redactat per la Generalitat, en què s'afirma que Gallecs és un «connector biològic» entre les serres del litoral i els espais naturals de l'interior, com per exemple Gallifa. «Això és impossible, perquè Mollet ja és un impediment per connectar amb la serralada de Marina», explica el representant veïnal.

La decisió sobre el futur d'aquest territori s'ha anat endarrerint des dels 70, època en què es va constituir la primera comissió per a la defensa de Gallecs, un territori amb una llarga història, que va ser expropiat pel govern franquista per tal de construir-hi una ciutat dormitori.

CRONOLOGIA

1970
Aprovació de la delimitació de l'àrea d'actuació urgent (ACTUR) de Santa Maria de Gallecs.
1977
Constitució de la comissió per a la defensa de Gallecs.
1991-1993
Presenten diversos estudis sobre els valors naturals de Gallecs i la seva necessitat de conservació.
1992
Durant la informació pública del PEIN es presenta una al·legació amb més de 2.000 signatures sol·licitant la inclusió de Gallecs al pla.
2005
Es presenta una nova proposta de delimitació de l'espai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona