Medi ambient

Treuen 1.744 tones de brossa de les Pedreres, a Girona

L'actuació forma part del pla per prevenir incendis com el que hi va haver a la zona l'estiu de l'any passat

També s'està aclarint una franja de 30 metres a tota l'anella, amb l'ajuda del tercer sector

L'Ajuntament de Girona ha tret fins a 1.744 tones de deixalles d'una àrea de 27 hectàrees de les Pedreres, en el marc de les actuacions per prevenir incendis a la muntanya. El regidor de Sostenibilitat de Girona, Carles Ribas, va explicar ahir que en aquest procés de neteja, que ha costat 16.000 euros, s'ha trobat de tot, “fins i tot un Porsche robat que va quedar socarrimat” arran de l'incendi de l'estiu passat.

La prevenció d'incendis ha dut el govern municipal a tirar endavant un projecte global a tota la zona, i netejar-la de deixalles era només el primer pas. Posteriorment s'ha iniciat el tractament forestal, que consisteix a treure les branques i sotabosc sobrant, arrencar espècies com ara el pi blanc –no pròpia de la zona i que facilita molt la propagació dels incendis– i esponjar la presència d'espècies autòctones com ara l'alzina i el roure.

Una altra mesura que s'està duent a terme és la creació d'una franja de 30 metres de protecció entre la massa forestal i les zones habitades. Pel que fa a la superfície, són unes 7 hectàrees. La llei obliga que siguin 25 metres, però el consistori gironí va aprovar el novembre passat una normativa que ampliava l'exigència legal 5 metres més. Aquesta normativa està actualment en període d'exposició pública i pendent d'aprovació definitiva. Les tasques per aclarir la franja de 30 metres es duen a terme a tota l'anella de la muntanya des de la zona de les Pedreres fins a Vila-roja i Font de la Pólvora. Les actuacions les duen a terme les brigades municipals, però també empreses del tercer sector, com ara les fundacions Drissa, Onyar i Mas Xirgu. El regidor compta que les tasques hagin acabat a la primavera. “Arribarem al mes de maig, que és quan comença l'època més perillosa pel que fa a incendis, amb la feina feta”, assegura.

Acció per les Gavarres

El regidor va explicar que havien rebut una petició de bombers perquè s'actuï també al llarg de la franja que separa la muntanya de les Pedreres del massís de les Gavarres, a fi d'evitar que el foc pugui traspassar en cas d'incendi. En aquest cas es crearà una àmplia franja que tindrà, com en el cas de la franja que es neteja a prop de les zones habitades, una superfície de 7 hectàrees. El pas següent serà el treball amb els propietaris privats. Ribas diu que quan la normativa que obligarà els propietaris privats a netejar la franja de 30 metres estigui definitivament aprovada començaran a controlar que es compleixi. Tot i això, el regidor dóna per fet que els propietaris actuaran en conseqüència. “La gent es va espantar després de l'incendi de l'estiu, i s'han conscienciat”, afirma. Hi afegeix que, més enllà de l'actuació de neteja profunda que s'està fent, els treballs continuaran en el futur a fi que el manteniment sigui continuat per garantir una major prevenció d'incendis.

LA XIFRA

27
hectàrees
són les que s'han netejat a la muntanya. També s'està actuant a tota l'anella per fer tallafocs.

LA DATA

21.07.15
Es va cremar
una part de la muntanya de les Pedreres. L'incendi va provocar el desallotjament de 150 persones.

LA FRASE

Arribarem al maig, que és quan comença l'època més perillosa pel que fa a incendis, amb la feina feta
Carles Ribas
regidor de sostenibilitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona