Medi ambient

L'hivern suau fa proliferar el cargol poma al Delta

El pla de lluita d'Agricultura preveu sectoritzar les infraestructures de reg al marge esquerre de l'Ebre per aïllar el mol·lusc invasor

Europa crearà un fons econòmic per actuar contra la plaga

Els arrossaires del delta de l'Ebre han començat a detectar la presència de cargols poma als camps i preveuen que les suaus temperatures d'aquest hivern faran proliferar la plaga a la primavera. No és habitual que els productors d'arròs comencen a treballar la terra el mes de gener, però com enguany els camps estan eixuts des de l'octubre (precisament per combatre el mol·lusc invasor), han avançat el període de preparació del terreny abans de la sembra del cereal. “Quan fa molt fred les plagues del camp remeten i, en el cas del cargol poma, tot i passar l'hivern enterrats moren congelats”, ha explicat el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell.

Fins al pròxim mes d'abril no es tornaran a inundar els arrossars; per tant, és ara que s'ha de dissenyar l'estratègia de lluita contra la plaga. En aquest sentit, UP reclama una reunió amb la consellera d'Agricultura i el nou equip per tractar els problemes que amenacen el cultiu d'arròs al Delta. Una de les principals actuacions que s'han de debatre és la sectorització de les infraestructures de reg al marge esquerre de l'Ebre, així com el control dels focus detectats al marge dret. “S'han d'anar aïllant les zones d'on aconseguim retirar tots els exemplars i evitar que es tornen a infectar”, ha dit Forcadell.

A més, UP reclamarà al Departament d'Agricultura que es mantingui el pla de lluita consensuat amb l'anterior conseller, que preveia una inversió de 5 milions d'euros contra la plaga en els pròxims cinc anys.

D'altra banda, la Comissió Europea elaborarà una llista exhaustiva d'espècies invasores, entre les quals s'inclourà el cargol poma, i crearà un fons econòmic per combatre'l.

LA FRASE

S'han de destinar recursos a investigar mètodes de lluita biològica i noves formes de cultivar
Dani Forcadell
RESPONSABLE DEL SECTOR DE L'ARRÒS D'UNIÓ DE PAGESOS

Cofinançar els tractaments químics

El sindicat agrari Unió de Pagesos insisteix a reclamar el cofinançament dels tractaments en productes químics contra la plaga del cargol poma. “És injust que el pagès que té el mol·lusc invasor a la seua finca hagi d'assumir els costos de la saponina, perquè aquest encariment de la producció fa que deixi de ser competitiu”, ha assenyalat Forcadell. A més de la saponina, també la cianamida càlcica (un adob) és efectiva contra la plaga. D'altra banda, UP exigeix més recursos per a la lluita biològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia