Medi ambient

Reclamen que s'investigui la contaminació de la Tosca

Els alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol de Calders s'alien per denunciar una situació que es genera a Moià però que afecta els seus municipis

Han aturat dos cops la captació d'aigua per “l'elevada concentració d'amoni”

Els alcaldes de Calders, Monistrol de Calders i Navarcles s'han ajuntat per “fer pressió” i reclamar que “en el termini de tres mesos s'investiguin les causes de l'elevada contaminació de la riera de la Tosca de Moià” amb la idea de “fer una diagnosi clara del problema”.

La riera és un afluent del riu Calders, que travessa les tres poblacions esmentades, situades en línia al sud-oest de Moià. El riu abasteix Navarcles i Calders, i Monistrol utilitza la seva aigua per al reg.

En una roda de premsa convocada ahir de manera conjunta, els alcaldes van fer públic que durant els mesos de febrer i març els municipis de Calders i Navarcles van haver d'aturar “de manera immediata” la captació d'aigua del riu Calders perquè es va detectar “una alta concentració d'amoni” que estava més de dotze cops per sobre del límit establert.

Segons va explicar la tècnica Núria Codina, l'amoni és una forma de nitrogen que indica contaminació per elements orgànics d'origen animal i que ha d'estar entre 0 i 0,75. A Calders, entre els dies 29 de febrer i 8 de març, el marcador va pujar fins a 12. Això va provocar que tant Calders com Navarcles haguessin d'optar “per vies alternatives de proveïment d'aigua que són més costoses”, va assegurar Eduard Sánchez, alcalde de Calders.

No és la primera vegada que la riera de la Tosca baixa bruta. De fet, segons va explicar l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, “fa 25 anys que passa”. És ara, però, quan han decidit fer pinya “perquè el que abans eren capítols esporàdics de contaminació, que són visibles per les grans quantitats d'escuma que baixen, s'han fet habituals i constants”. Segons Sánchez, tenen “un entorn social preocupat” i consideren que ha arribat l'hora d'“abordar el tema”, va indicar Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles.

En aquesta línia, els tres ajuntaments votaran per ple una moció en la qual es demana que s'investiguin els fets i que “amb la màxima celeritat es prenguin mesures per atenuar els efectes de la contaminació”.

També es reclama “a les institucions responsables, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Moià” que “assumeixin les competències de control i inspecció de les aigües residuals per tal d'evitar el deteriorament del medi ambient”.

La moció, que el ple de Navarcles ja va aprovar dimarts al vespre per unanimitat, s'entrarà també en els pròxims plens dels consells comarcals del Bages i del Moianès.

“Estic sorprès”

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, es va mostrar “sorprès” per la reacció “sense avís” dels alcaldes i va assegurar que s'ha dedicat a la riera de la Tosca des que va arribar a l'alcaldia, el 2011: “He tingut mil reunions amb l'ACA i sempre que hem fet controls a les empreses han donat negatiu.” Tot i això, va avançar que ahir mateix es va iniciar un control de 24 hores al dia durant una setmana, “que ja estava previst”, a la sortida d'aigües de l'escorxador de Moià, una de les indústries més grans.

LES FRASES

La depuradora té capacitat suficient per a la població de Moià, però no per a les empreses
Ramon Vancells
Alcalde de Monistrol de Calders
M'he dedicat a la riera de la Tosca des del primer dia i he tingut mil reunions amb l'ACA
Dionís Guiteras
Alcalde de Moià

Una depuradora saturada

La contaminació de la riera de la Tosca és provocada per la saturació de la depuradora de Moià, que, tot i estar dimensionada per servir una població de 9.500 habitants (Moià en té 5.865), no dóna a l'abast. El principal motiu és que també dóna servei a les empreses dels dos polígons.

Per Vancells i Sánchez, la solució és que les empreses es dotin d'un sistema propi. Vancells (CUP) va recordar que “així ho exigeix la llei” i va aclarir que la depuradora actual “té capacitat suficient per donar servei a la població, però no si s'hi afegeixen les empreses”. Sánchez (CiU) va assentir, però va proposar mesures toves de finançament que haurien de venir “de la Generalitat” per “no ofegar les empreses”, “perquè puguin tornar els diners, per exemple, a 15 anys”, i va recordar que el principal polígon afectat, el del Prat, es va desenvolupar als anys noranta, sota un dels set mandats de l'exalcalde Josep Montràs.

Preguntat per la situació, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va explicar que, per ell, la solució és que l'ACA compleixi “amb allò a què es va comprometre, que és redimensionar l'actual depuradora a les necessitats de població i d'activitat econòmica que Moià té avui”, i va recordar que, quan es va desenvolupar el polígon, “la llei no era la mateixa que ara”. Guiteras hi va afegir que “el respecte pel medi ambient i la salubritat és una prioritat màxima, i encara més quan afecta altres municipis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona