Medi ambient

La Segarra té autoritzades 70 hectàrees de pedreres

Vistiplau ambiental a l'ampliació o obertura de set pedreres, promogudes per diferents empreses, a Estaràs, les Oluges i Sant Ramon

L'oposició territorial es coordina i aplega noves entitats i partits

Als municipis d'Estaràs, les Oluges i Sant Ramon s'han autoritzat per a l'explotacions d'extracció d'àrids 68,24 hectàrees, segons dades recollides pel Fòrum l'Espitllera. Els vistiplaus ambientals corresponen a set pedreres, des del 2009 fins a l'actualitat, i algunes són de nous projectes o bé d'ampliacions de pedreres ja existents. Les promouen les empreses Mármoles y Granitos Segovia, Xaviker, Romero Polo, Romà Catalana d'Àrids, Àrids Romà i Graves Alou.

La més gran és la pedrera Malacara, de 26 hectàrees, a tocar d'Alta-riba. Al municipi veí de les Oluges n'hi ha una altra, promoguda per Graves Alou i autoritzada el mes passat. Durant cinc anys, se li permet extreure 608.912 m³ d'àrids en una superfície de 16,9 ha. També a les Oluges, la pedrera Pla de Vià, promoguda per Àrids Romà, va obtenir, el 2007, autorització ambiental per explotar una pedrera a cel obert de 13,19 ha. L'alcalde d'Estaràs, Ramon Torné, afirma: “Cada setmana t'assabentes d'un nou projecte... Hem de sumar suports contra les pedreres. Ja no és sols una qüestió d'Estaràs, sinó de defensar el territori de la Segarra.” El ple municipal vinent debatrà la qüestió i la intenció és “fer una trobada amb partits, veïns i entitats” d'àmbit comarcal.

Aquesta setmana, el govern d'Estaràs s'ha reunit amb l'Associació d'Amics del Castell d'Alta-riba, el Fòrum l'Espitllera i En Comú Podem Ponent per coordinar esforços i abordar el projecte de la pedrera de Malacara. Aquesta pedrera està autoritzada arran d'una sentència judicial que la conselleria de Territori –en representació també del consistori– va perdre davant l'empresa. La sentència obliga la Generalitat a donar l'autorització, sempre que compleixi una sèrie de requisits pel que fa a permisos, com ara els de disponibilitat certificada del sòl o autoritzacions de l'organisme hidràulic competent. Ara mateix, i davant l'autorització judicial, l'alcalde d'Estaràs afirma: “Encara no sabem si els tenen tots. Vigilarem que ho compleixin al 100%.” A aquesta escletxa s'agafen els opositors a la pedrera. El Fòrum l'Espitllera, a més, també estudiarà si l'expedient va complir amb el tràmit d'exposició pública, “ja que no en tenim constància”.

A la reunió, també hi van assistir membres d'En Comú Podem Ponent, que van oferir suport polític i jurídic als afectats. Jaume Moya, diputat de la formació per Lleida, ha qualificat de “depredadora” aquesta activitat extractiva. I hi afegeix: “No creen riquesa i hipotequen el territori, tot destruint el medi ambient, el paisatge i la qualitat de vida dels seus habitants.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona