Medi ambient

economia

medi ambent

L'incident a les torxes encén les denúncies ecologistes

Cel Net i Gepec exigeixen un control real dels contaminants després de la fumerada de dilluns a Repsol i Dow, i Ecologistes en Acció durà els fets a la fiscalia

El Morell es nega a participar en la Taula de Qualitat de l'Aire

Cel Net creu que la Taula de l'Aire és una “excusa” per aparcar el tema

Malestar entre les entitats ecologistes després de l'incident de dilluns a les plantes de Repsol i Dow al polígon petroquímic nord del Tarragonès, que va provocar una gran flama i fumerada a les torxes, visible des de quilòmetres de distància. La plataforma Cel Net i les entitats Gepec i Ecologistes en Acció van subratllar ahir que els fets, tot i que no van suposar l'activació de cap pla de Protecció Civil, evidencien l'acció contaminadora de la indústria química a la zona, que creuen que se silencia, i van reivindicar una reacció de la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, que consideren ineficient.

Queixa formal

El Gepec va anunciar que presentarà una queixa en aquest òrgan, creat tot just l'estiu passat, per la “ceguesa i parcialitat” del Departament de Medi Ambient a l'hora d'analitzar els resultats referents a la indústria química, segons van denunciar en un comunicat.

Més enllà anirà Ecologistes en Acció, que ahir va avançar que demanarà a la fiscalia que obri una investigació sobre aquest incident. “Desconfiem obertament de la versió oficial”, va denunciar l'entitat també en un comunicat en què critica que la Generalitat no fes públiques les dades dels nivells de contaminants de la zona. El govern va afirmar ahir que, a causa de l'alarma, van prendre “mesures extraordinàries” que van incloure controls d'ofici a l'entorn de les plantes, tots per sota dels límits màxims.

Fet habitual

La plataforma Cel Net, que reivindica l'elaboració d'un estudi de la qualitat de l'aire a l'entorn dels dos polígons, també va fer palesa ahir, un altre cop, la seva indignació per la situació. “La informació no va ser suficient i el problema per a la indústria va ser que es va visualitzar per culpa del fum una emissió que és habitual”, va subratllar el portaveu, Josep Maria Torres. De fet, l'avaria va impedir que es fes servir el vapor d'aigua, que, en aquests casos, minimitza l'aparició de fum a la torxa.

“És impossible que es digui que no hi ha hagut contaminació quan no hem estudiat abans quins són els contaminants que s'emeten”, va assegurar Torres, que va denunciar que la Taula de la Qualitat de l'Aire s'ha convertit en una “excusa” per als alcaldes per aparcar la problemàtica. Des de Cel Net, de fet, subratllen que molts dels municipis propers al polígon reben subvencions de les químiques.

El Morell, crític

El municipi del Morell, un dels situats a l'entorn del polígon, també és molt crític amb el funcionament de la taula. “En formem part institucionalment, però no hi volem participar més si continua amb aquestes condicions”, va dir l'alcalde, Pere Guinovart. El batlle reclama que la Generalitat financi els estudis als polígons nord i sud. “Continuar amb les casetes mesuradores actuals, que s'ha demostrat que no són adequades, no té sentit”, va dir. El municipi ha finançat en els últims tres anys estudis independents sobre la qualitat de l'aire a la població, que ha dut a terme el laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, òrgan que també va deixar la taula el mes passat.

El PSC, per la seva banda, va anunciar que demanaran la compareixença de la directora de Qualitat Ambiental, i també de responsables empresarials al Parlament.

LA FRASE

Amb les casetes mesuradores actuals no n'hi ha prou. Cal un estudi dels polígons nord i sud
Pere Guinovart
Alcalde del Morell (CiU)

LA DATA

15.07.2015
es va constituir
la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona. Tan sols s'ha reunit un cop més, a l'abril.

Flama per la posada en marxa

Tot i que ja sense el fum que va causar alerta entre la població dilluns, les plantes de Repsol i Dow van continuar ahir amb una flama de grans dimensions a les torxes durant l'operació de posada en marxa de les instal·lacions. Fonts de Repsol van confirmar que s'estan estudiant les causes de l'accident i que es prendran mesures correctores –el govern també ha demanat un informe detallat–, i van desvincular l'incident de la contaminació ambiental que pot provocar la planta, ja que –recorden– les torxes són un sistema de seguretat obligatori. Els alcaldes dels dos municipis on hi ha les instal·lacions, la Pobla de Mafumet i Perafort, van assegurar que l'incident s'havia viscut amb “tranquil·litat” i, juntament amb el Morell, van explicar, a més, que havien rebut informació suficient durant les hores que va durar el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona