Medi ambient

Medi ambient

Lleure

El riu Tordera, eix d'una ruta verda entre muntanya i mar

Tourdera proposa un itinerari a peu o en bicicleta a punt de ser estrenat que també incorpora la riera d'Arbúcies

Hi participen una quinzena de municipis de tres comarques diferents, inclòs el Maresme

L'han batejat amb el nom de Tourdera i és a punt de fer-se realitat després d'anys de treball intens liderat pel Consell Comarcal de la Selva. El riu Tordera serà l'eix vertebrador de la nova via verda que ha d'unir, a peu o en bicicleta, el mar i la muntanya, el Montseny amb la Mediterrània travessant tres comarques: el Maresme, la Selva i el Vallès Oriental. El projecte fa prop de sis anys que es gesta als despatxos i pocs mesos que pren forma al territori on, a finals d'aquest mes està previst que s'inauguri el primer tram. Serà al municipi de Montseny, precisament on neix el riu. Un passeig des del nucli del poble del Vallès Oriental fins al naixement de la Tordera, a la Font Bona, al coll de Sant Marçal. El responsable del projecte, el tècnic del Consell Comarcal de la Selva, Marc Corominas, explica que la iniciativa s'ha dilatat en el temps perquè, entre d'altres aspectes, relliga la participació econòmica d'una quinzena de municipis “que comparteixen un espai natural de gran potencial com és el riu”. “La Tourdera s'anirà materialitzant per trams, aprofitant majoritàriament camins existents, però també creant-ne de nous, amb una senyalització pròpia i amb un recorregut d'uns cent quilòmetres”, apunta. Al traçat del riu Tordera se li afegeix el de la riera d'Arbúcies, que permet ampliar el circuit inicial amb un segon recorregut. Corominas destaca l'atractiu del projecte que s'emmiralla en altres experiències europees de ciutats de ribera que han sabut veure la potencialitat de viure al costat d'un riu, com és el cas del Danubi o el Roine. “A l'atractiu natural i paisatgístic evident com a oferta turística s'hi suma l'incentiu de desenvolupament de noves activitats econòmiques al voltant de la ruta o d'ampliar les ja existents”, precisa Corominas, que afegeix com a darrers objectius del projecte la cohesió territorial i la millora mediambiental.

Nivells de dificultat

La part baixa del recorregut, la de la desembocadura, està pensada perquè sigui feta per un públic més familiar i no comporta una excessiva dificultat. Aquesta, tal com reconeix Coromines, es trobarà en els trams superiors, a mesura que el traçat del riu s'enfila cap a Sant Esteve de Palautordera. En el cas del Maresme, Tordera ha estat la població que s'ha involucrat en la via verda des del primer moment. De fet, el municipi ja va iniciar fa anys una proposta de passeig fluvial pensat per fer a peu o en bicicleta. “Aquest traçat serà el que s'incorporarà a la futura Tourdera, però encara queden alguns trams per resoldre”, precisa el tècnic del Consell Comarcal.

Altres municipis de la zona, com és el cas de Malgrat de Mar, ja han mostrat el seu interès per poder entrar dins la proposta a tots els efectes. Xavier Coromines es mostra optimista i apunta el 2018 com a data límit per tenir enllestida la ruta verda.

LA FRASE

La Tourdera s'anirà materialitzant per trams, aprofitant majoritàriament camins existents
Marc Corominas
tècnic del consell comarcal de la selva

LA XIFRA

100
quilòmetres
té la via verda, dels quals uns 60 són del traçat del riu Tordera i prop de 40, de la riera d'Arbúcies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona