Medi ambient

Lleida, a la cua de Catalunya en la recollida selectiva de brossa

suspesa

És l'única demarcació amb un percentatge de reciclatge inferior a la mitjana

Tres comarques no destrien ni el 30% de les deixalles que generen els seus habitants

És el territori que obté els millors registres

Lleida és la zona de Catalunya amb menor percentatge de recollida selectiva. Segons dades de la Generalitat del 2015, el percentatge de residus destriats durant l'any passat a les terres de Ponent va ser del 29,25%, un valor molt inferior a la mitjana catalana, que es va situar en el 36,45%.

A diferència dels resultats obtinguts a les comarques interiors, a l'Alt Pirineu i Aran sí que es va registrar un tant per cent superior al del global del país: el 37,56%. En tot cas, però, en el general de la demarcació de Lleida, la mitjana va ser del 33,4%.

Aquestes xifres contrasten amb les obtingudes a la resta de Catalunya, que van ser força millors. El percentatge més elevat de recollida selectiva respecte del total de brossa recollida es va registrar a les Terres de l'Ebre (45,64%). A banda de Lleida, dues zones més del país es van quedar per sota de la mitjana, tot i que la diferència respecte del global català va ser mínima; un 34,42% al Camp de Tarragona i un 35,76% a Barcelona. En aquest sentit, en el seu conjunt cap altra demarcació va registrar un valor conjunt inferior a la mitjana catalana. A Barcelona, el percentatge va ser del 39,38. A Girona, del 38,29. I a Tarragona va ser del 40,03%.

Cara i creu comarcal

Com no podia ser d'una altra manera a tenor de les dades, una gran part de les comarques lleidatanes es van situar a la cua de la classificació comarcal en el triatge de residus. Tres d'elles, fins i tot, van obtenir percentatges sensiblement inferiors a un 30%: le Garrigues (23,12%), la Noguera (26,57%) i el Segrià (24,05%). I una quarta, el Pallars Jussà, es va quedar també per sota de la mitjana (33,33%).

En canvi, la resta de comarques de la demarcació sí que van obtenir valors de reciclatge selectiu igual o millors al Catalunya. A l'Urgell, per exemple, es va registrar el mateix percentatge que en el conjunt del país (36,45%). Per la seva banda, al Solsonès i a l'Alta Ribagorça els resultats encara van ser més positius (37,45 i 38,02%, respectivament).

Un cas a part és el de l'Alt Urgell, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Segarra i Vall d'Aran. Totes aquestes comarques van tancar l'any 2015 a la part alta del rànquing de recollida selectiva a Catalunya. Especialment positius van ser els resultats obtinguts a la Segarra i el Pallars Sobirà, que van registrar percentatges de triatge respecte al total de residus recollits superiors al 50%. De fet, totes dues comarques es van situar entre els sis territoris catalans amb el tant per cent més elevat de recollida selectiva del 2015. La llista la van completar el Monstià, el Moianès, la Terra Alta i Osona, que és la comarca que encapçala el rànquing de l'Agència de Residus de Catalunya amb un 60% de reciclatge selectiu.

LES XIFRES

33
per cent
selectiva de residus es va registrar durant l'any passat a tota la demarcació de Lleida.
493
quilos
de deixalles per habitant es van generar de mitjana durant el 2015 arreu de Catalunya.

Més brossa per habitant, a Girona

Durant el 2015 es va generar una mitjana de 493 quilos de residus per habitant i any a Catalunya. La quantitat més alta de brossa es va registrar a Girona, on la xifra de deixalles generades per persona va ser de 615,96 quilos. El segon lloc va ser per a l'Alt Pirineu i l'Aran (594,73) i el tercer per al Camp de Tarragona (561,21). Barcelona, en canvi, va ser la segona zona del país que menys deixalles per veí va generar (446,82), per darrere de Lleida (403,20).

Per comarques, el lideratge va ser per a Lleida i Girona. La Val d'Aran va ser el territori que més residus va generar, seguida de l'Alt i el Baix Empordà. Els tres territoris van sobrepassar clarament el resultat global del país, que va ser d'1,30 quilos de brossa per habitant i dia. A la Val d'Aran, la mitjana va ser de 2,58 quilos, mentre que a l'Alt i el Baix Empordà el volum de residus diaris per persona va ser de 2,18 i 2,13 quilos, respectivament.

A l'altra banda de la classificació hi ha la Terra Alta, que va registrar una mitjana de 0,93 quilos de deixalles diàries per habitant. També es van quedar per sota de la mitjana catalana altres comarques, com ara les Garrigues (1 quilo), el Pla d'Urgell (1,08) o el conjunt de municipis integrats a l'àrea metropolitana de Barcelona (1,19).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia