Medi ambient

medi ambient

incendi forestal

Controlen el foc a la Pobla de Montornès

L'incendi ha cremat prop de 500 hectàrees, la major part, massa boscosa, al terme municipal de Bonastre

Les prop de 40 persones desallotjades des de divendres tornen a casa seva

L'origen s'investiga però es localitza en una pista que és a prop d'una urbanització

Ja està controlat el foc de la Pobla de Montornès, que ha cremat prop de 500 hectàrees de terreny. L'incendi ha cremat sobretot massa boscosa i ha afectat majoritàriament el terme municipal de Bonastre. Els prop de 40 veïns que des de divendres estaven desallotjats de manera preventiva van poder tornar a casa seva ahir cap a les vuit del vespre. I una hora més tard els bombers anunciaven que l'incendi estava controlat i que durant la nit es quedaven quatre camions remullant la superfície. Les causes encara s'investiguen, tot i que ahir el cap d'intervenció del foc, Ricard Expósito, va explicar que l'origen s'ha localitzat en una pista molt propera a una urbanització de la Pobla de Montornès. Ahir Protecció Civil va mantenir l'alerta pels diversos incendis actius a tot el país i per l'alt risc als dos extrems de Catalunya.

El foc es va originar divendres a les dues de la tarda a la urbanització Castell de Montornès (terme de la Pobla) tot i que el municipi més afectat és Bonastre, ja que de les prop de 500 hectàrees afectades, 232,5 pertanyen a Bonastre. També han quedat afectats els termes municipals de Creixell, la Pobla i Vespella de Gaià. Els bombers van estar treballant tota la nit per mirar d'establir el perímetre del foc, que es va donar per estabilitzat ahir a primera hora del matí. El conseller d'Interior, Jordi Jané, confiava a aquella hora que el foc es pogués controlar al vespre, tot i “els punts calents” que es mantenien. I finalment es confirmava que estava sota control poc abans de les nou del vespre.

Dormir fora de casa

De resultes del foc, una quarantena de veïns van haver de ser desallotjats de les seves llars, 32 dels quals van haver de dormir la nit de divendres a casa de familiars o amics i 7 veïns més van dormir al centre cívic. Durant el dia, els veïns de la urbanització Font de la Gavatxa van poder anar a casa seva a alimentar el bestiar o els animals de companyia, i a recollir roba o utensilis que necessitessin. I finalment ahir al vespre van poder tornar a casa seva.

Mentre durava el desallotjament, alguns explicaven com vivien la situació. És el cas de Luis Miguel García, que assegurava a l'agència ACN que estaven “molt cansats” després de passar la nit sense dormir. Ell i la seva dona van endur-se tots els animals amb ells, tot i que mai van tenir la sensació de perill, ja que les flames no van entrar a la urbanització. Un altre veí que ahir a la tarda era al centre cívic de Bonastre és Fèlix Gutiérrez, que té una segona residència a la urbanització de la Font de la Gavatxa. Ell no era a casa en el moment que es va declarar el foc però s'ha anat informant de com es desenvolupava a través d'un grup de Whatsapp.

490
hectàrees
és la superfície cremada en què es mantenia ahir l'incendi declarat divendres al migdia.
39
veïns
són els que van haver de desallotjar casa seva. Set van dormir en un centre cívic.

En alerta per alt risc d'incendi

Protecció Civil va mantenir ahir en fase d'alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, Infocat, pels incendis encara actius a diversos punts del territori i per l'alt risc d'incendi forestal en set comarques dels dos extrems de Catalunya. El perill més important és la previsió de vent, la baixada d'humitats relatives i la gran mobilitat de vehicles d'aquestes dates. L'alerta es va activar divendres coincidint amb la simultaneïtat d'incendis declarats a la Pobla de Montornès i l'Estartit. Per la seva banda, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit augmentar les mesures restrictives a les comarques més afectades. L'alerta del pla Infocat afecta l'Alt i el Baix Empordà, a la demarcació de Girona; Baix Camp i Priorat, a Tarragona; i Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta, a les Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona