Medi ambient

subministrament d'electricitat

La transició energètica europea comença a Olot

L'Ajuntament lidera a través de DinàmiG una prova pilot d'un programa europeu de millora energètica

És l'adaptació d'un projecte d'èxit als Estats Units

DinàmiG concretarà el PACE a petita escala a Olot

El model energètic actual no té futur. No hi ha sortida, si tot continua com fins ara, i en això coincideixen la majoria dels experts. L'Ajuntament d'Olot vol liderar ara a través de l'Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa DinàmiG la europeïtzació del programa Property Assessed Clean Energy (PACE), que, en diverses zones dels Estats Units com el comtat de Sonoma (Califòrnia), fa anys que està actiu i, ara, se n'estan recollint resultats importants en l'àmbit de la implantació d'un nou model energètic, gracies a un sistema de finançament tou per fer millores als habitatges. Aquest programa, a més, reforça llaços entre el sector públic i el privat, dona feina a moltes empreses del mateix entorn i ha generat el desenvolupament d'estudis específics en aquest camp.

Olot serà a partir de l'any vinent el lloc on la Comissió Europea durà a terme una prova pilot per l'EuroPACE. La comissió veu més efectiu adoptar el model del PACE que no pas continuar amb la política actual de subvencions a fons perdut, de microsubsidis a fons perdut que tenen un impacte molt marginal.

El febrer del 2018, la comissió haurà de donar el vistiplau definitiu al projecte olotí i, mentrestant i fins a la seva activació el 2019, treballarà en l'àmbit polític, legal i administratiu en la macroestructura del projecte i DinàmiG el concretarà a petita escala a Olot. Si tot va com s'espera, posteriorment, es generalitzarà a tota la Unió Europea.

I per què Olot? Doncs perquè l'agència DinàmiG estava treballant en un pla de dinamització econòmica i social amb el seu Upsocial i una de les coses que feia era rastrejar qualsevol iniciativa que en aquest sentit es dugués a terme a escala mundial. Va ser quan van entrar en contacte amb el PACE dels Estats Units i l'agència garrotxina va decidir demanar a la Comissió Europea poder aplicar-lo en el marc del programa Horizon 2020 i amb la col·laboració de l'Institut Català de l'Energia.

I, a més, perquè la Garrotxa té un entorn privilegiat, en gran part preservat pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que és pioner a aplicar la Carta Europea del Turisme Sostenible, i de l'espai d'interès natural de l'Alta Garrotxa, a part d'altres petits trossos del territori inclosos en PEIN. I perquè és un referent quant a liderar l'aplicació de polítiques ambientals amb un ambiciós pla d'acció per a l'energia sostenible amb 61 accions i amb una inversió de més de 240 milions d'euros, un pacte d'alcaldes per reduir les emissions de C02 un 20% i perquè té organismes com el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient Sigma, els dos citats anteriorment, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, empreses com Wattia Innova –que ha liderat l'activació d'una illa de calor intel·ligent–, la Xarxa Espavilada, al centre d'Olot, i entitats diverses.

LES XIFRES

28%
és el percentatge
respecte el total d'emissions de CO2 d'Olot, que generen ara els edificis residencials
240
milions d'euros
planegen invertir els ajuntaments garrotxins per reduir un 20% les emissions de CO2

Al comtat californià de Sonoma, se n'estan sortint amb èxit

J.C

El Property Assessed Clean Energy ofereix ja des de fa vuit anys als Estats Units un innovador mecanisme de finançament de les millores d'eficiència energètica en edificis residencials i comercials amb un sistema de finançament associat a la propietat que es pot tornar en un termini de fins a 20 anys. El programa ha demostrat, segons Jane Elias, que, a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació local de llocs de treball en l'àmbit de l'economia verda amb diversos graus de qualificació. Elias ho ha exemplificat amb alguns resultats del PACE als Estats Units, com ara els 4.000 milions de dòlars en projectes finançats, els 40.000 llocs de treball creats i les 148.000 llars rehabilitades en temes d'eficiència energètica. A més, la directora del programa d'independència energètica del comtat de Sonoma hi ha afegit que el PACE ha generat també sinergies amb el sector educatiu, que ha apostat per oferir estudis específics sobre el tema. A més, els estudiants de Sonoma que volen poden fer d'agents ambientals anant casa per casa fent pedagogia de la necessitat de la transició energètica, donant consells d'eficiència energètica i, fins i tot, fent petites demostracions, com per exemple el canvi de bombetes per unes de menys consum i menys contaminants.

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha remarcat l'aposta decidida de l'Ajuntament per la sostenibilitat i la transició energètica. Com a exemple d'aquesta aposta, ha destacat l'entrada en servei de la Xarxa Espavilada, un sistema que combina diverses energies alternatives i la domòtica per generar calefacció o refrigeració a set edificis municipals de l'entorn de l'antic hospital Sant Jaume, on s'ha instal·lat. “L'Ajuntament d'Olot intentem tenir un lideratge quant a la transició energètica”, ha sentenciat.

La gerent de DinàmiG, Arianda Villegas, ha remarcat la importància del projecte PACE, sobretot si es té en compte que, en l'actualitat, és difícil trobar finançament per a inversions en millores per a l'estalvi energètic als habitatges residencials. A més, ha recordat el coixí que comporta per a la implementació d'aquest projecte a la Garrotxa, el pacte subscrit per tots els alcaldes de la comarca comprometent-se a treballar per reduir en un 20% les emissions de CO2 que es generen als seus municipis. També ha avançat que ja s'ha creat un comitè assessor per al programa del qual formen part tant tècnics de l'Ajuntament com representats dels diversos actors que formen part d'una transacció PACE. “Està ajudant a identificar les oportunitats i també els esculls en el disseny i implementació del programa”, ha explicat la gerent de DinàmiG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia