Infraestructures i serveis

Medi ambient

La depuradora de Perafita es farà a partir del 2022

L'Agència Catalana de l'Aigua confirma que, tot i tenir el projecte constructiu, no pot precisar la data

L'Ajuntament diu que se sent abandonat i maltractat

Els terrenys estan expropiats des de fa temps, el projecte constructiu el tenen redactat des del 2005, el director de l'obra estava nomenat i el pressupost aproximat, calculat en 1,1 milions d'euros. A Perafita fa anys que esperen que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hi construeixi una depuradora, però amb la crisi econòmica i la falta de finançament de l'empresa fa set anys va quedar a l'aire. Consultada per aquest mitjà, l'ACA ha confirmat que l'obra “es podria dur a terme a partir del 2022”, sense poder precisar la data d'inici.

“Ens hem sentit abandonats i maltractats per l'ACA, perquè van prioritzar pobles més petits per motius polítics, i la sensació és que van deixar que ens espaviléssim”, diu l'alcalde de Perafita, Ramon Casals. Tant ell com l'ACA consideren que el projecte existent s'hauria d'actualitzar, “i potser fins i tot costaria menys d'un milió d'euros”. “Amb el cànon de l'aigua no pagaríem la depuradora però sí el manteniment”, hi afegeix. Segons l'ACA, el projecte redactat fa dotze anys preveia que la depuradora de Perafita tindria un cabal màxim de 153 m³/dia i disposaria d'un sistema basat en un pretractament i un tractament biològic per fangs actius amb aeració perllongada, “que permet obtenir uns fangs estabilitzats de fàcil tractament posterior”. El sanejament d'aigües residuals, però, només és obligatori als municipis que tenen més de dos mil habitants.

Buscar finançament alternatiu

La construcció de la depuradora de Perafita aniria a càrrec de l'ACA i la gestió l'assumiria el Consell Comarcal d'Osona. Manel Romans, responsable de l'Àrea de Medi Ambient del Consell, comenta que “hi ha altres pobles petits en una situació semblant, on no és obligatori fer-hi una depuradora”. Romans ofereix l'ajuda de l'ens comarcal a tots els municipis que es troben com Perafita –“però de finançament no en tenim”– i subratlla que “el problema en si no és el projecte sinó la seva execució”. En aquest sentit, insta els municipis a intentar trobar fonts de finançament alternatives, per exemple mitjançant la Diputació de Barcelona. Abans del 2021, segons el responsable de Medi Ambient del Consell, “no hi ha cap municipi d'Osona que entri al pla de l'ACA” i creu que les depuradores de Vilanova de Sau (on ara aboquen al pantà) i d'Olost (al límit de la saturació) “serien més urgents”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El pla urbanístic del Pirineu elimina finalment 8.500 dels habitatges planificats

Barcelona

A Banyoles comencen a desdoblar el sanejament

Banyoles

Junts s’incorpora a l’equip de govern de Cadaqués amb Fem

cadaqués
Més façana per a la plaça Mercat d’Olot
Olot

Més façana per a la plaça Mercat d’Olot

Asfalten una part del camí de terra que va des del nucli de Mont-ras fins a Fitor

mont-ras / forallac

Llum verd al nou pla urbanístic d’Aiguaviva

AIGUAVIVA

L’afectació del peatge de la C-32, a estudi

Mataró

Manifest d’oposició a l’aeròdrom de l’Escala

L’ESCALA
Taula de treball per parlar de la línia de 400 kV

Taula de treball per parlar de la línia de 400 kV

RIUDARENES