Infraestructures i serveis

Infraestructures

Pensat per a esportistes

La nova instal·lació esportiva coberta de l’Olivar Gran a Figueres es presenta com un equipament de ciutat amb voluntat de prioritzar la pràctica diària

Unes grades de només 300 persones és la previsió inicial

El nou pavelló de l’Olivar Gran de Figueres s’ha dissenyat perquè esdevingui un equipament de ciutat amb vocació de complementarietat, donat que el plantejament bàsic del projecte és un pavelló clarament dirigit a allotjar esportistes i deixa en un segon terme unes graderies destinades a rebre espectadors. Ho remarcava el dia de la seva presentació el director de serveis urbans de l’Ajuntament de Figueres, Jordi Cabot, quan explicava la finalitat de l’equipament esportiu. “Aquest pavelló està dissenyat amb els criteris establerts pel Servei Català de l’Esport”, recordava. La construcció d’aquest nou equipament per a la ciutat es veu, des de l’actual govern municipal, com una oportunitat per cosir barris i desenvolupar plenament aquella zona.

El projecte aprovat inclou una sala esportiva triple amb grades només per a 300 espectadors, tot i que es calcula que si se li vol donar usos culturals puntualment pot arribar a acollir fins a 4.000 persones. Del projecte obra de l’arquitecte Joan Forgas Coll i l’enginyer industrial Eduard Bou Nadal, es va adaptar la mida de la triple pista dels mínims perceptius, que són 27 x 45, a una mida de 32 x 55. Aquest augment de superfície està pensat perquè l’ús transversal permeti disposar de tres pistes transversals de 28 x 15 amb els corresponents espais de seguretat per a les banquetes i taules d’anotadors i pugui allotjar tres pistes de bàsquet reglamentàries, podent-se fer servir les tres de manera simultània. El consum d’energia procedirà en part de fonts renovables del mateix edifici o del seu entorn. D’una banda, les obertures situades a les façanes longitudinals i la gran lluerna central de la pista tenen com a objectiu un bon aprofitament de la llum natural que contribueixi a minimitzar l’ús d’enllumenat artificial, una de les principals despeses energètiques d’aquest tipus d’edificis. S’ha fet un estudi lumínic per evitar elements que molestin el practicant tenint en compte elements com ara la uniformitat o l’enlluernament.

La separació entre públic i esportistes queda clar en el disseny, ja que el desnivell del solar permet plantejar dos nivells diferents: un de públic, vinculat a l’accés pel carrer Sebastià Trullol, i un altre d’inferior, predominantment esportiu, pensat per als practicants.

L’equipament cobert de l’Olivar Gran serà el tercer pavelló de la ciutat. El més antic és el del carrer Joaquim Cusí i es va construir l’any 1975. Aquell pavelló, que ha rebut el nom de pavelló Rafael Mora, disposa d’una pista central de 18 x 39 i l’espai es pot partir en dues pistes laterals. A finals dels anys vuitanta, Figueres ja va donar senyals clars de la urgència de fer un nou equipament cobert a la ciutat. Era l’època de la construcció massiva de pavellons arreu del territori. Aquest complex esportiu municipal té una superfície de joc de 30,5 per 51 metres de parquet que es pot convertir en tres pistes laterals per a entrenaments. L’aforament actual d’aquest equipament és de 1.584 persones i en el mateix recinte tancat hi ha també una sala de musculació. Des de l’any passat, Figueres disposa també d’un recinte cobert, tot i que estrictament no es pot denominar pavelló, a l’Escola Cusí. Aquest espai ha servit per esponjar els horaris d’ocupació dels altres dos pavellons tot i que no ha pogut solucionar del tot la falta d’hores per a les entitats.

5,8
milions d’euros.
Aquest és el cost de la infraestructura esportiva prevista i calculada pels dissenyadors del projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona