Infraestructures i serveis

La reclamada depuradora d’aigües de Maçanet de Cabrenys per fi emergeix

L’ACA posa a exposició pública un projecte amb un pressupost de 3,8 milions d’euros

En l’actualitat les aigües residuals s’aboquen sense tractament

La llarga petició de tenir depuradora a Maçanet de Cabrenys és més a prop de resoldre’s: l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a informació pública el projecte de construcció d’una planta que preveu una inversió de 3,8 milions d’euros (sense IVA), i inclourà la construcció d’un col·lector general i d’una depuradora biològica amb aeració prolongada amb reducció de nutrients (també disposarà d’un pou de gruixuts, d’un pretractament i d’un sistema de rizocompostatge per tractar els fangs generats).

L’equipament se situarà en una parcel·la al marge esquerra de la riera de Frausa. Un col·lector per gravetat (paral·lel a la riera) s’encarregarà de recollir les aigües residuals del nucli de la Casanova i transportar-les fins a la planta. També es farà un camí d’accés a la planta que connectarà amb el carrer de la Riera de l’Ardenya de la urbanització la Casanova (actualment carrer sense sortida). L’abocament de l’aigua tractada es farà a la riera de Frausa, en una zona que l’ACA qualifica “de sensible per captació i perquè és a prop de l’embassament de Darnius-Boadella”.

Una llarga reivindicació

Disposar d’una depuradora és una llarga reivindicació de l’Ajuntament de Maçanet de Cabrenys. En l’actualitat el municipi només disposa d’una petita depuradora al nucli de Tapis, una instal·lació d’iniciativa privada que va fer un restaurant de la zona i que ara gestiona l’Ajuntament. Les aigües residuals del nucli de Maçanet de Cabrenys acaben a les lleres sense tractament a través de dos punts: a la riera de Frausa per les aigües residuals dels nuclis urbans de Can Muntada, Racó dels Pirineus, Prat del Pont, la Cardona i el vessant oest del nucli urbà de Maçanet; a la riera de l’Ardenya s’aboquen les aigües dels nuclis de la Casa Nova, Font d’en Coll i el vessant est del nucli urbà.

El municipi de Maçanet de Cabrenys és el segon més extens de l’Alt Empordà, després d’Albanyà (que tampoc té depuradora). Els dos municipi estan situats a la part alta de la conca de la Muga, cosa que significa que aquestes aigües sense tractament acaben a l’embassament de Darnius-Boadella, que proveeix d’aigua potable bona part de l’Empordà (encara que s’acabi depurant de manera natural al llarg del trajecte abans d’arribar al pantà).

El 2007 es va redactar un primer projecte que va quedar aparcat amb la crisi. L’actual projecte està ara en la fase d’informació pública, fins a final de mes, a l’ajuntament, als serveis gironins de l’ACA i via telemàtica . Un cop recollides i resoltes les eventuals al·legacions, s’aprovarà el projecte, i caldrà posar a licitació i adjudicar l’obra –la previsió és fer-ho el 2019– abans de poder començar la fase executiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona