Infraestructures

Alt Penedès

Onze anys de litigis per un camí públic

El síndic de greuges reclama a l'Ajuntament de Mediona que arregli “sense més dilació” un camí públic que enfronta dos veïns

Un dels veïns redueix el camí al·legant que envaeix la seva finca

El camí públic
Can Sabater és l'únic
del poble que encara està
pendent d'actuació

Mediona és un petit poble, al nord de l'Alt Penedès, amb nombroses masies i prop de 70 quilòmetres de camins. El govern local (PSC) fa anys que està dignificant els camins rurals del poble i, segons asseguren, a hores d'ara ja han completat l'actuació i es troben tots arreglats, excepte un: el camí públic Can Sabater, situat al nord de Sant Joan de Mediona. El motiu és la disputa que mantenen dos veïns per un tram de 300 metres del camí, que des de fa onze anys s'acusen mútuament de danys i discuteixen per la titularitat pública del camí rural.

Mentre la família de la masia Can Sabater defensa i ha acreditat de forma reiterada amb certificats del cadastre la titularitat pública del camí, l'altre veí, propietari des del 1975 de la casa pairal que tenen a tocar, Can Ferrer, assegura que el camí no és públic i ha presentat recursos de forma reiterada contradient aquesta versió tot i que sense presentar dades i hi ha frenat l'accés per arreglar-lo. El conflicte és tema de conversa al poble des de fa temps no pas pel conflicte entre els veïns sinó per les conseqüències que això ha comportat. L'enemistat de les dues famílies que arrenca el 1975 es va fer més patent a partir del 2000 i ha continuat en diversos episodis, primer amb la col·locació per part de l'actual propietari de Can Ferrer d'unes fites de ferro, i posteriorment, d'unes pedres que limiten l'amplada del camí i eviten el pas de la maquinària agrícola de Can Sabater. En tots els casos el fet ha acabat amb successives anades i vingudes als jutjats amb acusacions de posar els elements, uns, i treure'ls, els altres. Però no només per això sinó també per l'episodi, l'hivern del 2009, que va tenir lloc quan el fill de la família de Can Sabater va haver de trucar a Emergències perquè casa seva estava incomunicada per la nevada i aquests van haver de trucar als Mossos d'Esquadra per poder treure la neu del camí i poder arribar a la masia on hi havia la dona i un nadó incomunicats. El propietari de Can Ferrer i la seva filla s'havien col·locat enmig del camí per evitar que hi passés cap màquina per treure la neu perquè asseguraven que el camí era seu. L'episodi va acabar un altre cop als jutjats per una amenaça de mort i ara els de Can Sabater viuen amb càmeres i sistema de protecció “per por” del veí.

El cas ha arribat ara al síndic de greuges, que ha donat la raó a la família de Can Sabater perquè l'altre propietari està “obstaculitzant el camí públic” amb les pedres i ha reclamat a l'alcalde del poble, Servand Casas, que actuï “sense més dilació” i entri al camí per arreglar-lo. La prerrogativa del síndic ha tingut poc efecte. Casas diu que no té clar encara si no hi ha cap escletxa legal que els de Can Ferrer puguin utilitzar per tombar-ho a la justícia tot i que el seu plenari ja va qualificar el camí com a bé públic al maig. Recorda que fa temps els de Can Ferrer el van acusar de prevaricació per haver fet de mediador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona