Infraestructures

tarragonès

El 2012, any per planificar els Jocs Mediterranis

Al març es constituirà el comitè organitzador de l'esdeveniment del 2017, que marcarà el full de ruta

Encara no es començarà a construir cap dels grans equipaments previstos a Tarragona

Tenint en compte que el 2017 encara és força llunyà, que enguany és any olímpic i que el 2013 tindran lloc els Jocs Mediterranis de Mersin (Turquia), el nom de Tarragona potser quedarà en un segon terme. Això, però, no farà que l'equip que va aconseguir l'olimpíada mediterrània del 2017 es quedi de braços plegats. “El 2012 serà un any per planificar, per definir estratègies i sobretot per no cometre cap errada”, va explicar el president executiu de Tarragona 2017, Mario Rigau.

Durant el primer trimestre s'haurà de constituir el comitè organitzador, un òrgan, ja oficial, que rellevarà en les seves tasques l'antiga candidatura i que estarà format per les mateixes institucions. Visualment, el 2012 no suposarà cap novetat significativa, és a dir, que no es començarà a construir cap dels equipaments nous i tampoc no s'arreglarà cap dels que necessiten reformes.

Conscients del gran ressò internacional i mediàtic que tenen els Jocs Olímpics, un dels primers assumptes a tractar pel nou comitè tarragoní és decidir si seran visibles a la cita de Londres. L'inconvenient, segons Rigau, és que abans de la cita del 2017 a Tarragona, tindrà lloc la de Mersim, precisament l'any vinent i des de Tarragona no es vol interferir ni fer prendre protagonisme als turcs.

Per tot això, la primera tasca realment rellevant del comitè organitzador serà l'elaboració d'un full de ruta, el qual serà analitzat pels membres del comitè internacional que visitaran Tarragona a finals d'any. “De tot això n'ha de sortir el pla estratègic de Tarragona 2017, que posarà les bases del que cal començar a fer, ja siguin equipaments i contactes promocionals, entre d'altres”, va afegir Rigau.

En aquest aspecte, el màxim responsable executiu dels Jocs del 2017 va destacar que també han de contactar amb responsables del Ministeri d'Hisenda per tal de negociar els beneficis fiscals que obtindran totes les empreses i altres estaments que col·laborin en l'esdeveniment. “És feina que no es veurà, però és l'hora de tocar tecles molt importants”, va subratllar Rigau.

La vila, potser més gran

Tot i que no tirarà endavant cap dels projectes dels dos grans equipaments previstos per als jocs –el centre aquàtic i el palau d'esports, els dos al barri de Campclar– durant el 2012 sí s'estudiarà a fons la manera de començar a fer la vila olímpica, la ubicació final de la qual serà la zona de Pou Boronat. Amb els números actuals a la mà s'hi construiran un total de 1.840 habitatges, mil dels quals es vendran després en oferta pública, malgrat que aquesta xifra podria augmentar.

“Hem d'acabar de prendre dimensions de la vila, perquè és possible que els Jocs del 2017 siguin els que tindran més atletes de la història”. En els propers mesos, el comitè organitzador té la voluntat ferma d'arrencar de la Generalitat el màxim compromís per tal que l'espai destinat a residència dels esportistes s'executi en els terminis previstos, malgrat que la conjuntura econòmica no ho aconselli. Abans que Tarragona fos escollida, es va parlar de dues ubicacions per a esportistes: la Ciutat de Repòs i Vacances i uns terrenys al costat del Campus Universitari de Sescelades.

Propostes de subseus

En el marc de la planificació i de la definició d'estratègies a seguir, l'equip tarragoní també treballarà colze a colze amb les dotze subseus –Barcelona, Calafell, Cambrils, Castelldefels, Constantí, el Vendrell, la Selva del Camp, Reus, Salou, Torredembarra, Valls i Vila-seca– per avançar de manera conjunta. Tot i que va evitar concretar, n'hi ha algunes que han fet noves propostes: “Ens estan plantejant construir equipaments nous perquè tots volen aprofitar l'oportunitat dels Jocs”, va relatar Mario Rigau.

L'impacte dels Jocs ha de servir perquè empreses i operadors del país i d'arreu de l'estat fixin el seu interès per Tarragona. D'aquí, la participació d'una delegació de la ciutat en el congrés de ciutats intel·ligents.

LA FRASE

El més immediat és elaborar un full de ruta per decidir quina ha de ser l'estratègia a seguir i sense errors
Mario Rigau
President executiu Tarragona 2017

LA DATA

15.10.2011
Aquesta és la data
en què Tarragona va ser escollida seu dels Jocs del Mediterrani de l'any 2017.

Pendents del successor de Lissavetski

La victòria del PP comportarà un relleu al capdavant de la secretaria general de l'Esport i la marxa de Lissavetski. Per Rigau, importa la voluntat política i “comptem amb tot el suport del PP”.

Les Terres de l'Ebre no tenen cap subseu, però també seran partícips

Rigau és conscient del malestar a les Terres de l'Ebre perquè no tindran cap subseu, especialment a Tortosa i a Amposta, on van lamentar que les proves de rem i piragüisme es traslladessin a Castelldefels, fora de la demarcació. “Tenim contactes amb poblacions de les Terres de l'Ebre perquè ens han fet propostes molt interessants i també tindran el seu paper dins dels Jocs. Estem en espera de concretar-les”, va recordar Rigau.

Els conflictes interns dins l'Ajuntament, en punt mort

CiU i el PP, actualment a l'oposició dins del consistori tarragoní, tindran un pes específic en el disseny del comitè organitzador, ja que el govern municipal del PSC està en minoria. Tots dos grups han defensat aquests darrers anys la necessitat de rellevar Mario Rigau al capdavant de Tarragona 2017 després de les sospites d'una gestió irregular. De moment, tan sols CiU ha apuntat clarament la necessitat d'una “renovació profunda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona