Infraestructures i serveis

Fil a l'agulla per refer el parc Central a Girona

Les empreses inicien tràmits per fer la reposició damunt la llosa del TAV

Es manté la previsió que el procés s'acabi a l'estiu i la primera acció serà enretirar tanques

Les tanques s'enretiraran uns quatre metres aquesta setmana

Era l'obra del segle i ha quedat a mig fer, però l'inici de la recta final de les obres per recuperar el parc Central de Girona serà per a molts ciutadans com veure la llum al final del túnel. Adif va començar ahir els preparatius per iniciar l'esperada reposició del parc Central, és a dir, l'immens terreny que queda a l'interior de les tanques que des de fa més de cinc anys i mig s'han convertit en el paisatge habitual d'aquest sector de la ciutat. Així, Adif començarà aquesta mateixa setmana el procés per reposar la pell del parc Central, segons van admetre ahir responsables de la mateixa obra.

La proposta que va fer arribar l'Ajuntament de Girona a Adif i a les empreses encarregades de l'obra dibuixa un nou parc Central obert, diàfan i on la gespa i l'espai natural tenen una presència important. Un dels problemes és que l'operació per refer aquest espai central de la ciutat de Girona es fa damunt la gran llosa de formigó. Això limita les possibilitats d'acció, ja que, com ja es va alertar al seu dia, només s'hi podran posar entre 50 i 70 centímetres de terra al damunt. Aquest fet només permet poder plantar gespa o petits arbustos i no és possible plantar-hi arbres com desitjarien alguns veïns. La previsió d'Adif i les empreses responsables de l'obra és començar en els propers dies els treballs en el sector a tocar de la plaça Europa, just on el govern municipal es va comprometre a retornar l'escultura Per a Europa, de l'artista Andreu Alfaro, i que com a conseqüència de les obres es va traslladar a la rotonda de la Devesa.

En les últimes setmanes, els operaris de l'obra s'han encarregat de rebaixar els edificis de ventilació i sortida d'emergència i des de l'estació de Renfe es pot observar que ja hi ha les portes que es col·locaran arran de terra per reduir l'impacte visual que comportaven aquests edicles.

Enretirar les tanques

Ahir al matí, responsables de les empreses marcaven el nou límit de tanques i és que la millor notícia per als veïns és que aquesta mateixa setmana o la vinent es preveu que les tanques del costat del carrer Bisbe Sivilla s'enretirin uns tres o quatre metres. A la tarda s'evidenciava aquesta circumstància perquè ja es podia observar com s'estaven col·locant els taulons de fusta per situar-hi la nova tanca fins que s'acabi la reposició de la llosa.

S'ha d'acabar a l'estiu

Un dels responsables d'Adif es va comprometre amb els veïns que la reposició del parc Central estaria enllestida a l'estiu i les empreses responsables mantenen aquest termini. Tot i això, tenint en compte que ja som al mes d'abril, n'hi ha que situen el final de l'obra de recuperació de l'espai cap a finals de l'estiu més que no pas al principi.

LES DATES

18.08.08
Tot el parc Central
quedava oficialment restringit per iniciar els treballs per a l'estació subterrània del TAV, ara fa més de cinc anys i mig.
08.2014
Si Adif
compleix i els terminis es respecten, la reposició s'acabaria aquest estiu i les obres a tot l'àmbit s'haurien allargat sis anys.

Les obres municipals completaran l'entorn immediat

Adif es va negar a assumir la reposició fora de les tanques de l'obra del parc Central, i l'Ajuntament de Girona va assumir reposar amb finançament municipal la millora i reurbanització del carrer Bisbe Sivilla i la part més vegetal del parc Central, així com la plaça Mare de Déu de Montserrat. Les dues obres sumen més de dos milions d'euros i es troben en plena execució.

En el cas del carrer Bisbe Sivilla, la reurbanització ha tingut en compte les demandes d'alguns dels veïns i, per aquest motiu, es fa desaparèixer el promontori arbrat, per bé que se'n conserven alguns exemplars. Els veïns també van reclamar que en la filera d'arbres prevista al llarg de tot el parc Central hi hagi espècies de creixement ràpid per tenir una protecció del soroll de l'estació enlairada de Renfe. A més, s'ha renovat tot el col·lector per evitar els bassals que s'hi formaven cada vegada que plovia. També es preveu un carril bici, una zona de jocs infantils i la reformulació de la zona de palmeres de darrere l'Estació Jove. La gespa serà un dels elements centrals i per això també s'han tallat els pins que hi havia al sector, perquè són incompatibles amb la gespa. Ahir l'activitat a la zona de Bisbe Sivilla era especialment alta per acabar la urbanització durant l'estiu.

A la zona de la plaça Montserrat també continuen els treballs. Allà, l'obra permetrà treure el desnivell i el mur que separava els jocs infantils del passeig d'Olot. La voluntat és que la nova plaça serveixi de zona d'entrada cap al barri de Sant Narcís i la plaça Assumpció, i que revitalitzi un barri tocat per les obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Canvi de seients de platea al Teatre Jardí de Figueres

FIGUERES

Guanyem vol un calendari per al pla de l’habitatge

girona

Palol es veu obligat a agafar aigua de l’estany de Banyoles

PALOL DE REVARDIT

Els 40 anys d’evolució de Sant Feliu, resumits en una mostra

SANT FELIU DE GUÍXOLS

La Generalitat defensa que es compleixen els cabals ecològics al Ter

girona

Les obres de la variant d’Anglès, a principis del 2021

anglès / bescanó
Blanes

Entra en servei la rotonda de Ca l’Aguidó

Junts per Calonge critica l’augment del sou del govern

calonge i sant antoni

No És un Vial, d’Olot, continuarà mobilitzada

Olot