Infraestructures

Plantada d'alcaldes a Rajoy per la inauguració de la MAT

Cinc dels onze alcaldes convidats a assistir divendres a la inauguració de la interconnexió elèctrica no hi aniran

Qüestionen el model de la MAT i l'actitud poc democràtica de Rajoy

Alfons Quera, alcalde d'Agullana (ERC); Eduard Payrà, alcalde de Darnius (Agrupació d'Independents), i Albert Camps, alcalde de Biure (Junts per Biure-PM), no aniran a l'acte d'inauguració de la interconnexió elèctrica a la qual han estat convidats aquest divendres a Montesquiu, a la Catalunya del Nord, i a Peralada. Tampoc hi assistiran Sònia Martínez, alcaldessa de la La Jonquera (CiU), perquè diu que aquell dia no serà ala Jonquera, i Consol Cantenys (PSC), alcaldessa de Vilafant, sense especificar-ne el motiu. En l'acte hi serà present el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls.

Quera no assistirà a l'acte com a protesta per la presència de Mariano Rajoy, “un cap de govern que ha impedit, amb actituds poc democràtiques, que el poble de Catalunya pogués decidir el seu futur a través d'un referèndum com va fer Escòcia”. També qüestiona la línia de molt alta tensió (MAT), que veu com un sistema que afavoreix les produccions centralitzades de molta potència en detriment de les produccions locals. “Un altre model evitaria una gran quantitat de pèrdua d'energia i, sobretot, promouria llocs de treball al país”, diu Quera.

Payrà no assistirà a l'acte perquè creu que les seves torres de la MAT “són una vergonya per donar la benvinguda a l'Empordà”. L'alcalde de Darnius admet que cal un pla energètic, però diu que la MAT s'ha fet sense consens; defensa que calia seguir el traçat del TAV i “d'una altra manera” , allargant el tram soterrat. Albert Camps també rebutja la invitació dient que va participar en les mobilitzacions contra la MAT i que, per tant, no té res a celebrar. A l'hora de tancar l'edició, aquest diari no ha pogut confirmar si altres alcaldes rebutjaven la invitació.

Agullana, Darnius, Biure, La Jonquera i Vilafant són cinc dels onze municipis de l'Alt Empordà per on passa la MAT soterrada i que han estat convidats a l'acte d'inauguració de divendres.

Inauguració protocol·lària i servei a l'estiu

L'acte d'aquest divendres a Montesquiu primer i a continuació amb una recepció i dinar al castell de Peralada serà la inauguració simbòlica de la interconnexió elèctrica entre els estats francès i espanyol. Es tracta del tram de 64,5 quilometres de la línia soterrada entre Baixàs –al Rosselló– i Santa Llogaia, efectuat per Inelfe, una societat constituïda per Red Eléctrica de España i l'equivalent francès, Réseau de Transport d'Électricité. La MAT, però, entrarà realment en servei a l'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona