Infraestructures

Agricultura

Avança la nova infraestructura hidràulica

El canal principal, fet

El canal Segarra-Garrigues ha finalitzat les obres de l'eix central de la nova infraestructura, des de Rialb fins a l'Albagés

Es calcula que fer arribar el reg a una hectàrea costa 8.000 euros al propietari i el sector reclama ajudes al govern

Els regants temen que les grans empreses acaparin finques, en ser les úniques que poden pagar

“El pagès ha d'invertir sense ajuts, perquè només pot comptar amb finançament bancari”

“Era una notícia esperada feia molts anys i, per tant, molt bona pel sector agrari.” Amb aquesta frase, Josep Maria Jové, president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, ha valorat la finalització del canal principal d'aquesta infraestructura, que aquesta setmana ha acabat les obres, per la qual cosa l'aigua circula ja per tota la construcció.

El canal principal és la part de l'obra que correspon al govern estatal, amb un pressupost inicial de 445 milions i que connecta la presa de Rialb –que es va construir entre el 1992 i el 2000– i la de l'Albagés, que es troba al 54% de la seva execució i amb la previsió d'enllestir-la el 2017. Tindrà 85 metres d'alçada i l'embassament podrà emmagatzemar un 80 hectòmetres cúbics d'aigua, segons Acuaes, l'empresa pública del Ministeri d'Agricultura que gestiona les obres hidràuliques.

Des de dilluns passat, es fan maniobres i proves a tot el canal principal per donar pas a uns 100.000 m3 d'aigua i fer tests en un recorregut complet de tot el canal. També s'ompliran les basses de reg perquè ja hi hagi aigua a punt per a la propera campanya de regadiu.

Entre Rialb i l'Albagés hi ha 82,5 quilòmetres de canal repartits en cinc trams. Fins que no s'ha enllestit el quart, l'aigua s'havia aturat a la comarca de l'Urgell.

El projecte inicial del Segarra-Garrigues contempla la posada en regadiu de poc més de 70.000 hectàrees, tot i que en 42.000 hi haurà limitacions per protegir les aus estepàries.

Un dels principals reptes és, precisament, que els pagesos s'adhereixin al reg i per això el president del canal, Josep Maria Jové, ha tornat a reclamar al govern que faciliti el finançament de la inversió per preparar les finques, que es calcula que és d'uns 8.000 euros per hectàrea.

En aquest sentit, el president dels regants ha manifestat que “ la inversió que el pagès ha de fer per hectàrea per disposar de reg l'ha d'assumir en solitari i, en aquests moments, quan els ajuts públics s'han eliminat gairebé en la seua totalitat, l'única via de finançament que té el pagès és la banca privada, i no tots els agricultors se'n poden beneficiar”. Per aquesta circumstància, ha afegit, “només es rega el 60% de la superfície on ja es pot regar, cap a les 12.000 hectàrees”.

Josep Maria Jové ha alertat que hi ha el perill que siguin només grans empreses del sector agroalimentari, vinculades o no al territori, les que es puguin beneficiar de la infraestructura perquè són les úniques que poden accedir al crèdit i, a més, disposen de fons europeus per posar en marxa grans plantacions.

El tram V, que és el darrer i va de Maldà a l'Albagés, entre l'Urgell i les Garrigues, ja estava acabat, però faltava finalitzar part del tram IV, entre Tàrrega i Maldà. Una modificació del projecte per substituir un aqüeducte per un sifó a l'altura de Sant Martí de Riucorb va endarrerir l'obra quasi quatre anys. Ara, segons explica Jové, s'estan fent els últims retocs i les proves de càrrega per poder donar l'aigua durant aquest mes d'agost.

Aquesta aigua que baixarà pels últims trams del canal Segarra-Garrigues i que ja arribarà a l'Albagés no es farà servir encara per regar, ja que en aquesta zona no està feta la xarxa secundària per portar l'aigua a les finques i s'estan recollint les adhesions dels pagesos per començar les obres. A més, cal destacar que les obres de la xarxa de reg de diferents sectors de Castelldans i de les Borges Blanques, també a les Garrigues, estaran enllestides enguany. A partir d'aquest moment, la comunitat de regants també farà ús de l'aigua que baixi pels trams IV i V, segons Jové.

Al 60%
De les 12.000 hectàrees que estan preparades per ser regades pel canal Segarra-Garrigues en l'actualitat, només reben aigua unes 7.000. Segons declaracions del president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, aquest 60% ja és tot un èxit “donats els entrebancs que s'ha anat trobant la construcció i el difícil que ha estat acabar-la perquè hi ha hagut factors que s'hi han oposat”. Jové confia que en breu el nombre d'hectàrees regades augmentarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona