Infraestructures i serveis

Municipal

Sí amb condicions del ple de Girona a gestionar l'aigua

CiU, la CUP, el PSC i ERC-MES van consensuar una moció per la municipalització però vinculant-ho a l'aval tècnic i econòmic

L'alcaldessa va anunciar que ha decretat la intervenció tècnica d'Agissa

Els principals grups del ple de Girona (CiU, ERC, la CUP i el PSC) van consensuar ahir per al ple una moció en què es comprometen a fer la municipalització del servei d'aigua, ara a les mans de l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa). Ara bé, no és un compromís incondicional sinó que dependrà de si els informes que n'han de determinar la viabilitat tècnica i econòmica la valoren com la millor opció. El document preveu l'elaboració d'un pla de treball –consensuat amb els ajuntaments de Salt i Sarrià, que són les altres administracions accionistes a l'empresa– per avançar en el desplegament d'accions per fer efectiva la municipalització dels serveis d'abastament i clavegueram. Tot el procés es regularà des de la taula de seguiment, que es va crear al gener. La taula es convocarà trimestralment, segons el text de la moció, o per indicació del regidor responsable. Un altre dels acords de la moció és mantenir un diàleg amb els representants dels treballadors d'Agissa durant la revisió de l'actual model, i incorporar-los al procés de decisió. Tot plegat ha d'anar acompanyat de la promoció d'un debat ciutadà sobre els models de gestió.

Valoració dels grups

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va explicar que ha decretat “una intervenció tècnica” d'Agissa per fer un seguiment de la gestió que fa l'empresa i n'informarà trimestralment la taula. El regidor de la CUP Lluc Salellas va reclamar valentia a l'alcaldessa per tirar endavant la municipalització i es va referir a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart (PSC), que les últimes hores ha denunciat amenaces pel fet de voler municipalitzar el servei. El regidor d'ERC-MES Martí Terés va reclamar que es pressupostin de cara a l'any vinent els treballs que cal fer per analitzar la municipalització, i va recordar que en d'altres municipis han calgut dos i tres anys per estudiar-ho; també va reclamar que la taula de seguiment sigui més activa del que ha estat fins ara. El portaveu de CiU, Carles Ribas, va referir-se al servei de Girocleta o de les zones blaves i verdes com a mostra de la predisposició del seu grup a canviar el model de gestió quan es demostra que és convenient. La portaveu del PP, Concepció Veray, va anunciar el no a la moció, però no va argumentar-ho per un enfrontament amb la CUP, que va excloure durant la seva intervenció el PP i C's dels “partits democràtics” del ple. La portaveu de C's, Míriam Pujola, va dir que no estan d'acord que la millor manera de gestionar el servei sigui la municipalització, i va qualificar de “falta de respecte” les paraules de Salellas.

La moció es va aprovar amb el vot dels partits que la subscrivien, el no del PP i l'abstenció de C's.

Altres punts del ple

D'altra banda, el ple va aprovar fins a quatre reglaments: per a la creació i el funcionament de la comissió del nomenclàtor, del consell municipal de la formació professional i ocupacional de Girona, per regular el servei de taxi a la ciutat i del servei de bucs d'assaig a l'Espai Marfà.

Pel que fa al nomenclàtor, el regidor de la UMAT, Manuel Martín, va dir que el reglament garanteix la transparència i el rigor del procés complint “al peu de la lletra” lleis com la de la memòria històrica i la d'igualtat. Només ERC i la CUP es van abstenir en aquest punt. La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va considerar que un pla d'igualtat “no resoldrà el dèficit històric de noms de dones” als carrers i places de la ciutat. Maria Mercè Roca, portaveu d'ERC-MES, va considerar que el reglament no és prou compromès, que és estrictament formal i que li falta el contingut ideològic que, al seu entendre, ha de contenir. Amb relació al reglament del taxi, el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, va destacar que ha estat “molt treballat” amb el sector, que ajudarà a lluitar contra l'intrusisme, a ampliar el nombre de vehicles adaptats a un 20% de la flota (83, actualment) en deu anys i que serà un reglament comú amb Salt i Sarrià –que els hauran de sotmetre a la votació dels seus plens, també.

Madrenas reitera que s'ajudarà econòmicament al parc de la UdG

J. Nadal

L'alcaldessa va aprofitar l'inici del ple per informar oficialment els regidors que ha enviat un ofici al Parc Científic i Tecnològic de la UdG en què es compromet a una aportació de dos milions d'euros en vint anys. Madrenas va ser molt emfàtica a l'hora de defensar el compromís, que va qualificar de “clar i diàfan”, i que va recordar que ja s'havia assumit abans per escrit. Hi va afegir que es votarà en el ple quan el parc surti del concurs de creditors i no ara, com els ho han reclamat l'Estat i la UdG. El motiu per no fer-ho ara és jurídic, va dir, i creu que donar-ne compte al ple “és més que suficient”, per concloure que “el problema és de qui no cregui que és un compromís”. Va dir que li sembla una “falta de respecte” haver dubtat de la paraula i els documents presentats pels governants de Girona i haver-los exigit l'aprovació plenària.

L'opinió de l'oposició

L'alcaldessa va donar veu als diferents grups per si volien dir-hi la seva. Van fer-ho la regidora del PP, Concepció Veray; el de la CUP, Lluc Salellas, i el d'ERC, Martí Terés.

Veray va donar suport al govern en l'aportació a què s'ha compromès, i va considerar que no es pot demanar més a l'Ajuntament perquè “sempre ho ha fet tot per la seva part”. Va reclamar, però, que el govern de Girona sigui més exigent amb la Generalitat de Catalunya, perquè considera que “no hi posen la seva part de manera proporcional”. Per Veray, la Generalitat “té la culpa de la situació actual del parc”, i va situar-ne l'origen en època del govern del tripartit i en la figura del conseller Josep Huguet (ERC).

El regidor de la CUP va anunciar que el seu grup no veu bé l'aportació, ja que, va dir Salellas, el projecte del Parc Tecnològic no ha complert expectatives i objectius, i va denunciar la falta d'un projecte que expliqui com ha d'evolucionar, i com serà el parc d'aquí a vint-i-cinc anys. Va criticar, a més, que no estigui justificat d'on surten les xifres que cada administració hi aportarà.

Per la seva banda, Terés va expressar que ERC està d'acord en l'aportació compromesa per l'Ajuntament. Va recordar que els patrons assumeixen la responsabilitat a títol personal –Madrenas va qüestionar que jurídicament acabi essent així– i va dir a la regidora popular que és l'estat espanyol qui ha incomplert els compromisos amb Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona