Infraestructures i serveis

judicial

frau amb la recollida d'escombraries

Badalona també denuncia un frau en el servei de neteja

L'auditoria encarregada per l'Ajuntament xifra en fins a 12,8 milions d'euros les possibles irregularitats comeses per FCC des del 2010

L'alcaldessa anuncia que tenen previst portar l'informe a la fiscalia

El contracte de neteja viària i recollida d'escombraries està en el punt de mira del govern municipal de Badalona, que ja havia anunciat la intenció de fiscalitzar els grans contractes de serveis que té l'Ajuntament. Una auditoria encarregada ara fa un any a un expert independent ha detectat un presumpte frau que podria enfilar-se fins als 12,8 milions d'euros, si es confirmen les irregularitats que detalla aquest estudi i que van des de l'inici de l'atorgament de l'actual concessió a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), el maig del 2010, fins al desembre del 2015.

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha admès que s'ha avançat la presentació pública dels resultats de l'auditoria per la pressió mediàtica sorgida arran del fet que l'Ajuntament de Barcelona hagi denunciat irregularitats en el servei de recollida de deixalles, que també presta l'empresa FCC a Barcelona. Tot i això, les presumptes irregularitats detectades a Badalona no són les mateixes que s'han denunciat a Barcelona.

En el cas de Badalona, el frau s'ha trobat en cinc conceptes diferents. En la facturació no conforme a plecs ni llei de contractes del sector públic les irregularitats podrien pujar a 4,5 milions d'euros. S'hauria carregat un sobrecost de 3,5 milions d'euros sense haver prestat cap servei efectiu en aspectes com ara el sobredimensionament de la maquinària, serveis de neteja no sol·licitats i assegurances de vehicles no utilitzats. L'infradimensionament del servei de recollida per part de FCC, és a dir la facturació de més jornals de recollida de residus que els que s'havien previst en l'oferta, representa fins a 2,8 milions més. A això s'hi sumen 1,6 milions d'euros per l'increment de preus unitaris més elevats que els que hi havia previstos en l'oferta i 300.000 euros més en concepte de doble imputació de costos.

Per tot això, l'alcaldessa de Badalona va explicar ahir que es tracta de fets “greus”que ara es contrastaran a través d'una investigació interna, i es farà arribar la denúncia a la fiscalia perquè emprengui les accions pertinents.

“La neteja és un dels serveis més sensibles de cara a la ciutadania i per això hem posat en marxa mecanismes de control”, assegura Sabater, que no ha precisat si es rescindirà la concessió a FCC. El contracte vigent té una durada de deu anys i està en vigor fins al 2020 i Sabater diu que encara “és massa aviat” per plantejar alternatives de gestió com ara la remunicipalització del servei. El que sí que va avançar ahir el regidor de Via Pública és que l'àrea es dotarà de més personal per permetre més capacitat de control. A més, va explicar que estan en contacte amb altres ajuntaments com ara els de Barcelona i Sabadell, que “comparteixen preocupacions”.

LA FRASE

La neteja és un dels serveis més sensibles i per això hem posat en marxa mecanismes de control
Dolors Sabater
Alcaldessa de badalona

Acusen el PP de falta de control

El “desmantellament” de l'àrea de Via Pública fet durant el mandat anterior, quan el govern de la ciutat estava en mans del PP, és la causa de la manca de fiscalització de l'acció de FCC, segons el regidor de Via Pública, Francesc Duran, que explica que entre el 2011 i el 2015 el departament va passar de tenir “entre sis i vuit treballadors a només dos” i això va contribuir a un “menor control”. El PP qualifica les acusacions de “molt greus”. Daniel Gràcia, regidor de Via Pública en el mandat anterior, assegura que l'informe és “inversemblant” perquè els fets que descriu “haurien requerit la participació de funcionaris municipals, que són els encarregats de signar les certificacions del servei i del pagament”. El PP critica també la precipitació amb què, segons diuen, l'alcaldessa els ha explicat que s'ha fet pública l'auditoria, i manté que és un “despropòsit” donar-la a conèixer “sense el vistiplau dels tècnics ni dels serveis jurídics municipals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia