Infraestructures i serveis

Municipal

Les entitats culturals de Figueres qüestionen el projecte del museu del circ

Veuen amb preocupació les inversions anunciades per a aquest projecte i en qüestionen la prioritat, argumentant que hi ha més equipaments pendents

El debat sobre l'oportunitat o el desencert d'invertir en el projecte del museu del circ a Figueres no para de créixer i les entitats culturals de la ciutat també volen dir-hi la seva. Fonts consultades per aquest diari confirmen que representants d'una desena d'entitats s'han reunit aquest dissabte per adoptar una posició comuna que s'entregarà al govern municipal.

En aquesta reunió la principal preocupació que es va expressar és que la inversió anunciada per l'Ajuntament d'1,5 milions d'euros per als pròxims tres anys per adequar la casa Nouvilas per al futur museu, repercuteixi negativament en el sector, limitant els recursos disponibles per a la resta d'activitats i equipaments culturals a la ciutat. Entre els temes pendents, posen sobre la taula la rehabilitació de la casa natal de Dalí, l'acabament d'equipaments i reformes en espais com ara el Casino, l'auditori dels Caputxins, el Teatre El Jardí, la Cate, el Museu de l'Empordà i l'arxiu municipal, entre d'altres. Per les entitats, aquests equipaments són necessaris per garantir les seves activitats i disposar d'espais d'assaig, magatzems o sales de reunions, uns espais dels quals avui no disposen o que consideren precaris.

Els intents del govern municipal per tranquil·litzar les entitats assegurant que les subvencions culturals no estaran afectades no convencen; les associacions demanen que abans de prendre cap decisió s'instauri un debat amb representants del sector, partits polítics i ciutadania per definir prioritats. Un altre aspecte que molesta és que en les reunions amb l'Ajuntament per revisar i debatre el pla estratègic de Cultura de Figueres no es va plantejar mai el finançament públic d'un nou museu, que ara tenen la sensació que se'ls vol imposar. Segons fonts consultades per aquest diari, l'alcaldessa, Marta Felip, assabentada de la reunió de dissabte, es va oferir per assistir-hi i exposar la posició del govern. Els promotors de la reunió van declinar l'oferiment, argumentant que es comunicaran les conclusions de la trobada un cop s'hagin consensuat.

Una quinzena d'entitats podrien adherir-se al manifest que es preveu fer públic en els pròxims dies.

Matabosch en defensa la viabilitat i l'autofinançament en cinc anys

Genís Matabosch, el promotor del Festival del Circ de Figueres, i impulsor del museu del circ a la ciutat, també ha sortit al pas de les crítiques per defensar el seu projecte. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, explica que ha elaborat un pla de viabilitat econòmica del projecte i que es podria autofinançar cinc anys després de la posada en marxa. Pel que fa al finançament, diu que la rehabilitació de la casa Nouvilas costarà uns 6 milions d'euros i que Figueres només hi destinaria els 1,5 milions anunciats. “Aquest import, insisteixo que és inversió i no despesa corrent perquè hi ha qui ha volgut confondre termes”, diu Matabosch referint-se a les crítiques segons les quals aquests diners anirien en detriment d'altres polítiques. La resta del finançament provindrà d'altres administracions i de patrocinis privats. Tot i admetent que “no està tot lligat”, Matabosch avança que la Diputació pretén implicar-s'hi en la mateixa proporció que Figueres, que la Generalitat parla d'una quantitat al voltant del milió d'euros i que el projecte és prou atractiu per atraure 1 milió d'euros de capital privat.

El promotor del museu insisteix que la iniciativa serviria per reivindicar una col·lecció única i obrir la casa Nouvilas, ara tancada i deteriorada, convertint-la en un nou espai escènic al centre de la ciutat que també podrien utilitzar altres entitats o centres educatius. També recalca que l'avenç del projecte va íntimament lligat al Festival del Circ. “No és cap xantatge, això es va acordar en el conveni signat el 2013”, hi afegeix. Per tot plegat Matabosch espera que es concreti el calendari d'execució i una possible data d'obertura, confiant que amb els nous interlocutors municipals sorgits pel canvi de govern es pugui agilitzar el procés. Finalment, recorda que al juliol hi va haver una reunió de portaveus per parlar del finançament de la rehabilitació de la casa Nouvilas en què tots els partits, a excepció de la CUP, van estar d'acord amb el finançament anunciat posteriorment per Marta Felip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia