Infraestructures i serveis

Juliol conflictiu per vagues en la navegació aèria

Ryanair convoca vaga per al 25 i 26 de juliol

La vaga de controladors i als trens francesos amenaça la mobilitat

El sector turístic i els catalans que volen sortir del Principat per fer uns dies de vacances podrien viure amb l’ai al cor a finals de juliol. Diversos conflictes laborals afectaran el transport aeri, sobretot, i també el ferroviari. Els treballadors de Ryanair han convocat vaga per als dies 25 i 26 de juliol. Els controladors aeris francesos mantenen un conflicte laboral que complica el trànsit aeri que ja ha obligat a suprimir vols aquest juny i els maquinistes de tren també han fet suspendre la circulació alguns trens de llarga distància amb França. A la conflictivitat francesa cal afegir-hi els controladors aeris italians, que també han convocat vaga el 21 de juliol. Tot plegat amenaça de complicar una operació sortida de finals de juliol que podria haver estat un caos si els controladors de l’Estat no haguessin arribat a un acord amb el gestor de navegació aèria dimarts passat.

El conflicte de Ryanair afecta tota la plantilla de tripulacions en l’àmbit europeu. La temporalitat enfronta treballadors i direcció, i podria comportar que 1.800 treballadors fessin vaga els dos dies de juliol a l’Estat, però el conflicte comprèn Portugal, Itàlia i Bèlgica, on hi haurà aturades en altres dates al llarg del juliol, en funció de la legislació de vaga de cada estat. La resolució no sembla fàcil, ja que la companyia obliga qualsevol treballador que mantingui un desacord amb l’empresa a presentar-se als tribunals laborals irlandesos –la seu de Ryanair és a Irlanda– i aquest fet complica força qualsevol reclamació. Les vagues dels controladors aeris francesos afecten els vols que passen sobre l’espai aeri que depèn de Marsella; és a dir, bona part dels vols cap al nord des dels aeroports catalans.

La conflictivitat laboral podria fer perdre a l’economia catalana uns 91 milions d’euros, segons un informe del Fòrum Regulació Intel·ligent. Si Ryanair fa vaga, afectarà un 10% de tot el passatge diari a l’Estat espanyol. El trànsit aeri procedent d’Europa cap al Mediterrani ha pujat enguany un 7% respecte del 2017.

LA XIFRA

115.000
viatgers diaris acredita la companyia irlandesa Ryanair a l’Estat espanyol, on és líder del ‘low-cost’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia