Infraestructures i serveis

Justícia cedeix per fi la presó de Figueres a Ensenyament

El traspàs s’oficialitzarà el 15 de novembre

La portaveu d’ERC, Agnès Lladó, reivindica el desbloqueig per fer-hi l’escola Guasch

Una reunió amb els consellers ha estat el desllorigador

El Departament de Justícia cedeix finalment l’ús de l’antiga presó de Figueres a Ensenyament i ho formalitzarà amb la signatura d’un acte de traspàs el 15 de novembre. L’anunci el va fer ahir la portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Figueres, Agnès Lladó, reivindicant l’autoria d’un pas clau per a un projecte llargament esperat a la ciutat: el trasllat i construcció de la nova escola Carme Guasch al solar de l’antic centre penitenciari.

En un comunicat, Lladó explica que ha estat clau la reunió que ha mantingut amb tots els consellers implicats, per traslladar-los la necessitat urgent de fer la cessió d’ús de l’immoble per tal que es puguin iniciar tots els tràmits necessaris per desllorigar el projecte.

Tres consellers

La trobada va reunir el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès; el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i la consellera de Justícia, Ester Capella, que van acordar oficialitzar el traspàs el dia 15 de novembre.

Un projecte esperat

“Sense cap de mena de dubte aquesta és una gran notícia per a tota la comunitat educativa i familiar i ja no només de l’escola Carme Guasch. És i serà molt positiu per al centre, però també per al barri i per a tota la ciutat”, explica Lladó. La portaveu reitera que aquest projecte no podia continuar aturat, que “estava enquistat i s’havia de buscar una sortida de forma urgent, molt urgent”.

Segons informa el mateix comunicat, durant la reunió Ensenyament també ha mostrat la seva voluntat d’apostar per situar a l’edifici de la presó usos educatius i formatius i, al mateix temps, s’ha compromès a aportar la quantitat que es consideri oportuna per donar suport a la redacció del projecte constructiu. L’Ajuntament de Figueres ja va acordar el 2017 (a petició d’ERC, segons els republicans) incloure en el pressupost 325.000 euros per redactar el projecte.

L’escola Carme Guasch es va inaugurar l’any 2006 i des d’aleshores imparteix classes en mòduls prefabricats.

Pugna de protagonisme entre forces polítiques

L’antiga presó de Figueres no serveix de centre penitenciari des del juny del 2014, però el debat per a la reutilització d’aquest espai ja s’havia iniciat abans. Un cop presa la decisió de traslladar-hi l’escola Guasch, el projecte ha alimentat la pugna entre forces polítiques: des del govern municipal reivindicant l’autoria de la iniciativa; des de l’oposició retraient la lentitud de la tramitació.

L’últim episodi va ser el mes d’octubre passat. Agnès Lladó comentava a les xarxes socials que el trasllat de l’escola Guasch era una problemàtica que feia “massa temps que estava enquistada”. El PDeCAT, irònicament, contestava celebrant que ERC sumés esforços per pressionar la Generalitat i desencallar el projecte, recordant que el bloqueig (atribuït a les conselleries) havia provocat que l’Ajuntament hagi hagut d’“avançar 300.000 euros” per a la redacció del projecte i que els departaments implicats en la qüestió “estan gestionats per ERC”. Avui ERC respon al PDeCAT que ha fet la feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia