Infraestructures i serveis

Municipal

El ple de Terrassa aposta per la gestió pública de l'aigua

Els 20 regidors del PSC, Terrassa en Comú, ERC i la CUP impulsen i aproven una proposta de resolució que defensa la recuperació del servei

La concessió a Mina s'acaba al desembre

Front comú de quatre dels set partits de l'Ajuntament de Terrassa, que sumen 20 dels 27 regidors, per optar per un model de gestió pública de l'aigua en ple debat polític i públic sobre el futur de la concessió a Mina, Aigües de Terrassa, que s'acaba al desembre després de 75 anys de vigència. El PSC, Terrassa en Comú (TeC), ERC-MES i la CUP van impulsar i aprovar en el ple de dijous al vespre una proposta de resolució que, d'una banda, es mostra crítica amb la posició adoptada per Mina en els darrers mesos pel que fa a les traves posades per facilitar la informació requerida pel consistori per liquidar la concessió i, de l'altra, aposta clarament per la gestió pública de l'aigua a la cocapital del Vallès. No és el primer cop que des de Terrassa es decanten per la municipalització –l'alcalde, Jordi Ballart, ha parlat en més d'una ocasió d'aquesta qüestió–, però sí la primera vegada que se sumen diverses forces. En aquest sentit, el quart tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol (PSC), destacava en la presentació de la proposta: “Els quatre grups firmants de la proposició fem un pas endavant en mostrar el nostre posicionament comú a favor de la gestió directa de l'aigua.” Armengol hi va afegir que el nou model permetria a l'Ajuntament controlar el servei per “garantir una prestació transparent directa i amb garanties de bon govern perquè l'aigua és un bé públic i no una mercaderia en mans d'interessos privats”. Pel portaveu de TeC, Xavier Matilla, Terrassa viu “una oportunitat històrica” de recuperar el servei públic de l'aigua i, tot i reconèixer que no serà fàcil, va enviar a la ciutadania un missatge clar: “Vint regidors estem convençuts que l'Ajuntament pot liderar el servei de l'aigua.” En aquest sentit, el regidor d'ERC, Carles Caballero, va afirmar que “la feina de veritat comença ara”, i va deixar clar que la decisió que es pren no té a veure amb qui ha gestionat el servei sinó amb qui el gestionarà a partir d'ara. “Avui diem que qui governa l'aigua és l'Ajuntament i ara comencem a parlar del com i serà complicat”, hi va afegir. La regidora de la CUP, Maria Sirvent, va assegurar que la gestió directa és “l'única que garantirà la universalitat del servei”, i va recordar el paper de la Taula de l'Aigua.

Pel que fa al procés participatiu anunciat per l'Ajuntament per informar amb detall la ciutadania, es va deixar clar durant la roda de premsa de presentació de la proposta que dimarts que ve es farà una reunió del consell editorial, format per grups polítics i representants d'entitats, creat en el marc d'aquest procés, que haurà de servir per decidir si continua endavant la voluntat de preguntar els ciutadans, de quina forma es faria i quin paper tindria la seva opinió.

LA FRASE

Els quatre grups firmants de la proposició fem un pas endavant a favor de la gestió pública
Marc Armengol
tinent d'alcalde de Terrassa (PSC)

El soci de govern s'absté

El portaveu de CiU, Miquel Sàmper, va optar per votar a favor del primer punt de la proposta, el que es mostrava crític amb la posició de Mina, però abstenir-se en el segon, el que aposta per la municipalització, al·legant que es pronunciaran un cop tinguin tota la informació dels informes tècnics i jurídics demanats. Va demanar respecte per totes les posicions defensades al ple. Xavi Matilla es va mostrar preocupat per la divisió del govern en un tema fonamental per a la ciutat.

El PP i Ciutadans van votar en contra de la recuperació de la gestió. Javier González, de Ciutadans, va apostar per la gestió indirecta que suposi “el millor servei al millor preu”. El portaveu del PP, Álex Rodríguez, es va mostra crític amb els –segons ells– canvis d'opinió del PSC en els darrers divuit mesos, i va assegurar que no es pronuncien a favor ni en contra de cap model en espera de dades i informes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia