Medi ambient

La Garrotxa, un laboratori contra l’eruga del boix

Aquest any es faran a la comarca unes proves pilot inèdites a Catalunya per concretar un protocol de lluita contra la plaga que es podrà aplicar a territoris on també tinguin aquest problema

La comissió que l’any passat es va crear a la Garrotxa per fer un seguiment dels efectes de la presència de l’eruga defoliadora dels boixos farà els pròxims mesos una sèrie de proves pilot, els resultats de les quals serviran per redactar un protocol de control de la plaga. Com que és el primer lloc de Catalunya on es pren una iniciativa d’aquest tipus, el protocol podrà servir per a altres punts del país que tinguin un problema similar.

L’alarma

Tot i que ja s’havia detectat temps enrere (el 2014, a Besalú), va ser l’estiu passat quan es va disparar l’alarma per les destrosses que estava causant la Cydalima perspectalis en els boixos d’espais públics i particulars de la ciutat i en altres punts de la resta de la comarca, un territori on el boix és molt abundant als boscos. L’eruga, procedent de l’Àsia, s’alimenta de la fulla del boix i pot provocar la mort de l’arbust o l’arbre. Cada any neixen i moren tres o quatre generacions de Cydalima perspectalis, entre els mesos de març i octubre. L’eruga és de color verd i negre i es desplaça entre els arbres i arbustos a través d’unes teranyines. Un cop transformada en papallona, és blanca i negra i diposita els ous a les fulles.

El projecte

Les proves pilot –anunciades ahir– consistiran en l’estudi del cicle biològic de l’eruga a la Garrotxa, la identificació dels depredadors, la cria controlada d’ous per observar possibles parasitoides i mesurar l’eficàcia de diversos tractaments.

Infectar els ous

El director del consorci comarcal de medi ambient i salut pública (Sigma), Francesc Canalias, va avançar que l’objectiu és infectar els ous amb un parasitoide que impedeixi el seu desenvolupament. “Ara estem instal·lant les trampes per veure el temps que dura cada cicle”, va explicar Canalias. Les trampes s’han posat en espais com ara l’arbreda monumental del parc Nou, que és un dels recintes on els efectes de la plaga són més visibles, juntament amb la rodalia del cementiri, la plaça Clarà i els jardins de la Torre Malagrida. Fins ara, la brigada de jardineria de l’Ajuntament ha mirat de controlar-ne l’expansió amb insecticides ecològics.

La comissió creada l’any passat la formen tècnics de l’Ajuntament d’Olot i del Parc Natural de la Zona Volcànica, però en el projecte de control de la plaga hi estan implicats també el Sigma i el Departament d’Agricultura de la Generalitat. D’altra banda, l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya ha concedit al Sigma una ajuda de recerca per a les proves pilot, en les quals col·laborarà l’empresa especialitzada olotina Orius Solucions Entomològiques.

LES DATES

2014
és l’any
de la primera detecció dels efectes de l’eruga a la Garrotxa, en una tanca de boix a Besalú.
2017
és l’any
en què es van disparar les alarmes a Olot, en constatar-se molts arbusts i arbres de boix afectats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona