Medi ambient

Actuacions europees per prevenir incendis a l’Albera

S’estan netejant unes 48 hectàrees de bosc al sud del coll de Panissars, al terme de la Jonquera

És un dels punts clau en incendis històrics dels últims 40 anys

“Aquestes 48 hectàrees poden estalviar les 13.000 hectàrees cremades del gran incendi del 2012 a l’Empordà”, diu Jordi Martín, cap de la Regió d’Emergències de Girona. El Departament d’Agricultura de la Generalitat està desbrossant una àrea de 48,57 hectàrees al sector sud del coll de Panissars, que han de protegir una àrea total de 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres, en un possible incendi. Els treballs tenen com a principal objectiu la reducció del combustible forestal. Aquesta zona del coll de Panissars (per la seva geografia, la freqüència de forts vents i la proximitat del corredors d’infraestructures amb l’AP-7, l’N-II i el TAV) ha estat un dels punts clau en la propagació d’incendis històrics al llarg dels últims 40 anys i és un punt estratègic per prevenir-los.

L’actuació, que inclou també l’arranjament d’un quilòmetre de vial i la construcció d’un passallís, té un pressupost de 90.193,02 euros i forma part d’una xarxa d’accions planificades conjuntament a banda i banda del massís de l’Albera entre el DARP i el “SIVU des Albères”, el seu equivalent a la Catalunya del Nord. Els treballs s’emmarquen en el projecte Cooperem, els socis del qual (el DARP, Interior, els Bombers, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de la Jonquera), i administracions corresponents a l’Estat francès, van visitar ahir els treballs en curs.

En fases anteriors es va actuar al nord d’aquests punts estratègics i per a l’any que ve es preveu fer treballs en la mateixa línia al pas del corredor d’infraestructures.

El projecte Cooperem

Els treballs en curs a la Jonquera formen part del projecte Cooperem, emmarcat en el programa Interreg-Poctefa 2014-2020. El programa s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis. El pressupost és de 2.556.505 euros i un 65%l’aporta la Unió Europea. El 65% del projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) per mitjà del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia