Serveis

Alt Penedès

Els tractors circularan per la C-15 durant la verema

El govern va penjar el cartell de prohibit el pas als tractoristes, però se'n va desdir al cap de pocs dies

UP diu que fer passar els tractors per vies secundàries hauria estat “més perillós i costós”

Els conductors que circulin a partir del dia 15 d'aquest mes per la C-15 al Penedès –la via que ara està en obres i que es convertirà el mes setembre de l'any que ve en l'eix diagonal– a més de conviure amb els camions de càrrega i les excavadores, hauran de fer-ho amb els tractors carregats de raïm. El Departament de Territori i Sostenibilitat va instal·lar fa setmanes un cartell a l'altura de Capellades que indicava que a la C-15 es prohibia el pas de tractors, però no va durar gaire temps. Unió de Pagesos (UP) va aixecar la veu i, després de negociar-ho amb el director general de Carreteres, Jordi Follia, va pactar un període de lliure circulació per la futura via ràpida, ara en obres, que en principi s'allargarà fins al 15 d'octubre.

La responsable de Política Territorial del sindicat, Maria Rovira, explica que la decisió que ha adoptat el govern és lògica “perquè el que no podia ser és que es pressionés tant el pagès”. “No utilitzar la C-15 i obligar els tractoristes a fer el tomb i a circular per vies alternatives hagués suposat una despesa superior de gasoil i gairebé el doble de temps”, sosté.

El govern volia que els tractors penedesencs circulessin per la carretera local de Sant Quintí de Mediona fins a Igualada pel tram nord, i que evitessin la C-15 pel tram sud amb trams alternatius. Rovira argumenta que el fet d'haver triat aquesta alternativa hauria estat fins i tot “més perillós, ja que les vies locals són estretes i en situacions d'avançament hauria hagut problemes”.

La verema comença el 15

Unió de Pagesos ha pactat per a aquest any el període de permís de trànsit dels tractors fins al 15 d'octubre, perquè els pagesos puguin treballar durant la campanya de la verema i no hagin de demanar el permís per circular-hi, de manera que s'estalviaran la burocràcia. Rovira hi afegeix que el termini especial del 15 d'octubre es valorarà el mes vinent, un cop es conegui com evoluciona la verema. “Si veiem que la verema s'allarga, demanarem que es prolongui, conclou. Els conductors que vagin per la C-15 es trobaran amb tota probabilitat els tractors a la via –hi poden circular uns quatre cops al dia, per anar a la cooperativa i tornar-ne– a partir de dilluns. El sector del vi del Penedès ha marcat la data, de manera orientativa, perquè coincideixi amb l'inici de la verema de la varietat chardonnay a la seva DO. El responsable de la vinya i el vi d'UP a l'Alt Penedès, Josep Marrugat, preveu que enguany es mantindran els 240 milions de quilos de raïm, però que l'excés d'aigua per les tempestes i la calamarsa de fa dies fa patir el sector perquè podria afectar la qualitat dels productes.

LA FRASE

El que no podia ser és que es pressionés tant el pagès: fer el tomb suposa gairebé el doble de temps
Maria Rovira
Responsable de política Territorial d'Unió de pagesos

LA DATA

15.10.11
Fins aquest dia, en què s'ha previst que acabi la verema, els tractors podran circular per la via


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona