Urbanisme

opinió

No volem signar un xec en blanc

A Salt se'ns està oferint un pla de desenvolupament sense concretar, sense res escrit, en realitat sembla que no hi hagi un veritable pla, i encara menys de desenvolupament. Només ens diuen molta feina, i construcció. I ja veurem, però doneu-nos per endavant el vostre vot. No. Nosaltres no volem participar del mateix discurs que va portar a l'especulació de la bombolla immobiliària. Nosaltres no volem caure en el discurs de feina, feina i feina, encara que sigui de poca qualitat, dolenta, escassa i amb repercussions per a la societat de Salt.

En primer lloc, Ikea no és un bon exemple d'empresa multinacional per a la ciutat: un model basat en l'evasió fiscal, els drets laborals en permanent qüestió i les conseqüències per al gairebé desaparegut comerç mobiliari i el petit comerç de Salt i les comarques gironines. La creació de nous llocs de treball, el punt fort per dir que sí a una proposta com la de l'empresa Ikea, al mateix temps n'és el punt feble. No hi ha cap garantia que els llocs de treball siguin per als habitants de Salt i, podent signar contractes de cooperació, l'empresa no tindrà cap obligació de contractar saltencs o saltenques. Sabem que cap ajuntament, per si mateix, té la solució per a l'atur, igual que cap empresa tampoc no la té per si sola. És per tant una qüestió de prudència no fer publicitat ni promoure uns fets que no són segurs. I no és lícit generar il·lusions amb aquests arguments.

En segon lloc, una zona sanitària no depèn del mateix municipi. Si l'hospital Josep Trueta, actualment en condicions precàries, se situa en un lloc o en un altre, no serà únicament decisió de la ciutat de Salt, sinó de tots els municipis de l'entorn que hauran de decidir si volen mantenir o allunyar la distància al nou hospital. De nou és una qüestió de prudència no generar il·lusió amb quelcom que no és segur, i que no depèn de nosaltres.

Volem parlar de desenvolupament, no per la necessitat d'una determinada empresa, sinó prenent com a base una proposta que vagi més enllà d'una iniciativa a demanda. I ara per ara no hem vist cap proposta urbanística concreta dels defensors del sí. Des del nostre grup polític, creiem que cal tendir a operacions de cirurgia urbana al municipi de Salt: esponjar barris, millorar la mobilitat sostenible en cotxe i a peu, mantenir un cinturó verd entre la ciutat i l'autopista 'AP-7, i acumular el petit comerç en zones tradicionals, en són alguns exemples.

La nostra previsió respecte al sector sud ha d'anar mes enllà. Atenent a les necessitats d'avui dia, i diferenciant allò urgent del que és important. També calen accions com ara les inversions en el mobiliari urbà, pressionar les entitats bancàries per cedir solars buits, invertir en activitats i no sempre en infraestructures, cedir els pisos buits per evitar ocupacions conflictives o generar llocs de treball amb clàusules socials al municipi, en serien uns altres exemples.

És per això que hem recomanat votar no a la consulta del 24 de setembre a Salt, essent conscients que podem demostrar que hi ha alternatives per al sector sud molt més coherents, més sostenibles, que poden dinamitzar millor la ciutat, que equilibren les necessitats dels seus i les seves habitants i que cohesionen la ciutadania molt més que la proposta de consulta. Estem proposant moltes maneres de millorar el que tenim. Penso que les persones que estan gestant una nova república haurien de demostrar que han après d'allò que ha passat i no adoptar una posició en la mateixa línia del que han fet els altres. Perquè potser als d'aquí i als d'allà només els importi la pela i no la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia