Urbanisme

Defectes en el 60% d'edificis del nucli antic d'Olot

N'hi ha 22 amb problemes que poden afectar la via pública de manera important i 13 més on cal actuar-hi a curt termini

El consistori ha fet més de 400 requeriments i farà més inspeccions d'aquí a un mes

Un 60% dels 369 edificis del nucli antic d'Olot tenen deficiències, però només 22 presenten riscos a la via pública i, en 13, cal actuar-hi de manera urgent. Són xifres de l'informe elaborat per un tècnic extern dels edificis del quadrant delimitat per les places Ferrer i Palau i els carrers Sant Bernat i Bisbe Lorenzana, i que ahir va detallar al ple el regidor de Via Pública, Josep Gelis (CiU). Dels 369 edificis inspeccionats, 146 estan en bones condicions; 156 tenen deficiències lleus; 32 presenten deficiències una mica més importants i manca de manteniment; 22 tenen deficiències més acusades; i en 13 cal actuar-hi a curt termini. L'informe delimita dues zones on la degradació és més important: una entre els carrers Sastres, Major, Sant Antoni i plaça Campdenmàs, i una altra als carrers Baix del Tura i Proa, on el ple d'ahir va aprovar l'enderroc d'un edifici i l'adequació del terreny resultant en un espai públic.

Gelis va informar que l'Ajuntament ha fet 434 requeriments a propietaris de 223 finques, que s'han fet reparacions a 26 finques i treballs parcials a 4. A més, en 32 de les propietats les obres s'iniciaran amb retard. Va alertar que entre finals d'octubre i principis de novembre es comprovarà si s'han reparat els desperfectes i, en cas que no hagi estat així, s'imposaran sancions de 300 euros, que es doblaran per cada nou requeriment. “Esperem arribar a finals d'any amb bona part dels immobles amb les deficiències arreglades. L'objectiu no és sancionar, sinó solucionar problemes”, va dir. El regidor va explicar que, a part d'aquesta operació urbanística, l'equip de govern intenta dur activitat al barri amb ajuts per al lloguer de pisos a estudiants i per millorar façanes, la compra d'immobles en mal estat, la nova il·luminació de la plaça Major i més accions. I va afegir-hi que prioritzaran la compra de terrenys afectats pel POUM amb expropiacions pactades i que revisaran i establiran noves prioritats als projectes derivats del pla i del contracte de barris. El regidor de Medi Ambient, Josep Guix (PSC), va informar que han reforçat la neteja i el manteniment al nucli antic amb 5 treballadors de la concessionària del servei i amb els de plans ocupacionals.

Xavier Garcia (Olot en Comú) va demanar que l'Ajuntament sigui el primer a donar exemple en relació amb els tres edificis que té a la zona i va reclamar inspeccions de les estructures interiors. Mireia Tresserras (CUP) va insistir que cal més recursos humans i econòmics perquè es pugui executar i completar el projecte de millora de l'espai. I Josep Quintana (ERC) va recordar la proposta del seu grup de fer un pla estratègic global de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.