Urbanisme

Serveis

Un quiosc menys a Girona

Ahir va obrir per última vegada el que hi havia a la Gran Via Jaume I, perquè l'Ajuntament vol treure'l per fer una reforma urbanística

El quiosquer, Joan Dabau, ha recollit 1.800 signatures de suport de clients i amics

La ciutat de Girona ha perdut un dels tres quioscos que fins ahir tenia oberts. El quiosquer Joan Dabau va baixar ahir per última vegada la persiana del seu establiment, situat a la cruïlla entre la Gran Via de Jaume I, i els carrers de Francesc Eiximenis i d'Anselm Clavé. Es posa així punt final a un llarg estira-i-arronsa entre Dabau i l'Ajuntament de Girona, que l'ha instat a cessar l'activitat per enderrocar-lo per fer una reforma urbanística a l'espai. L'Ajuntament va comunicar a la família que no els concedia més pròrrogues a la concessió administrativa. Segons la família, no els han donat cap alternativa, i les gairebé 1.800 signatures que han anat recollint entre amics i clients no els han servit de res. D'aquestes, en van presentar més de 1.300, però no van fer canviar d'opinió el consistori.

Dabau expressava ahir una barreja de sentiments. Per una banda, alegria pel suport dels gironins. Per l'altra, se sent víctima d'una injustícia i impotent per haver de tancar el negoci després que la seva família l'hagi mantingut durant trenta-cinc anys. Acusa, a més, el govern d'haver tingut poc tacte. Ahir, quan faltaven pocs minuts perquè el quiosc tanqués de manera definitiva, va haver-hi una trobada entre Dabau i el regidor d'Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà. Va ser en el marc del programa Hora Girona de Ràdio Girona. Alcalà va justificar la decisió de treure el quiosc per la reforma urbanística que es vol fer, que ha de facilitar l'accés a un pàrquing privat que hi ha en aquesta cruïlla, ja que ara s'obligava els seus usuaris a fer molta volta per entrar-hi. A més, afegeix, es tracta d'una cruïlla “perillosa” on hi ha hagut accidents. Una segona raó, va explicar, té a veure amb la viabilitat econòmica del quiosc. Alcalà va recordar que l'activitat d'aquests establiments ha viscut grans canvis en les darreres èpoques, i assegura que en una reunió de Dabau amb la regidora de Règim Interior, Maria Àngels Planas, la falta de viabilitat econòmica va ser una de les raons que es van posar sobre la taula. Dabau admet que han passat moments econòmicament complicats amb la crisi, però assegura que ja s'estava revertint. Pel que fa a l'accés al pàrquing, recorda que ja havia existit, i que coexistia amb el quiosc. Tanmateix, l'Ajuntament manté la voluntat de treure l'estructura al llarg dels pròxims dies. D'altra banda, el tancament del quiosc ha generat un debat a la ciutat sobre el perjudici social que suposa perdre els punts de trobada, difusió i accés a la cultura que representen els quioscos. Ahir mateix, el grup municipal d'ERC va repartir uns fullets amb una esquela satírica amb el títol Descansi en pau l'accés a la cultura, i una recomanació als ciutadans: Proposin al govern de la ciutat un festival sobre quioscos. A partir d'avui queden dos quioscos a la ciutat. Un a la Rambla, a tocar del pont de Pedra, i l'altre a la plaça Independència. Alcalà va dir que està previst fer-ne un de nou que substituiria el de Jaume I. Aquest, però, s'obriria al parc Central, on el govern municipal considera que trobarà menys competència, i, per tant, una oportunitat més gran de ser econòmicament viable.

35
anys
ha estat en mans de la família el quiosc a la cruïlla entre la Gran Via de Jaume I i els carrers de Francesc Eiximenis i Anselm Clavé.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona