Urbanisme

Adif neteja els terrenys que té abandonats enmig de Tortosa

L'Ajuntament li ha imposat fins a quatre multes durant el darrer any perquè la falta de conservació del recinte comporta una situació d'insalubritat

La Federació d'Associacions de Veïns reclama la reversió del sòl a cost zero

Adif manté que l'acumulació de brossa és per falta de civisme

El retard en la línia ferroviària R16 no és l'únic problema que té Tortosa per la falta d'inversió de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), sinó que la seua deixadesa l'ha portat a tenir uns terrenys enmig de la ciutat en una situació d'insalubritat. Ara, un any després que l'Ajuntament de Tortosa li obrís un expedient sancionador i li imposés fins a quatre multes, Adif ha reaccionat i aquesta setmana ha iniciat la neteja del solar. “Hem pres la decisió d'actuar i sancionar Adif després de veure que defugia constantment la seua responsabilitat”, manifestava la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament, Meritxell Roigé.

Així, l'Ajuntament va comunicar a Adif el 9 de desembre del 2015 que li imposaria una multa coercitiva de 400 euros si abans de 20 dies no arrencava els arbres, segava les herbes i netejava la brossa acumulada, ja que la falta de conservació i de manteniment del recinte comportava una situació d'insalubritat. Adif es va limitar a respondre tres mesos després, quan la multa ja se li havia imposat, amb un recurs de reposició en què exposava que no podia assumir la despesa que suposava la realització dels treballs per falta de partida pressupostària. L'Ajuntament va desestimar el recurs el mes d'agost passat i li va imposar una segona sanció de 1.500 euros per incompliment reiterat. En aquesta ocasió, Adif va respondre que netejaria els terrenys, però els dies passaven i el solar continuava igual, de manera que l'Ajuntament li va acabar imposant fins a dues multes més, de 3.000 euros cadascuna. En l'última, del 23 de novembre passat, s'advertia Adif que, si no actuava en el termini d'una setmana, li arribaria una altra sanció de 3.000 euros. Adif ha evitat aquesta cinquena sanció i finalment ha engegat els treballs de neteja, tot i que manté que la brossa acumulada és conseqüència també de la falta de civisme i de conscienciació ciutadana.

La necessitat de netejar els terrenys en desús propietat d'Adif era també una reivindicació de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, que valora positivament l'actuació. “Era un parc temàtic de la brossa”, assenyalava el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí. Els veïns reclamen a l'alcalde que negocie la cessió d'aquests terrenys, que ha de permetre la connexió del barri del Temple amb l'Eixample de la ciutat. “Demanem a l'alcalde que pacte amb Foment la reversió d'uns terrenys que no utilitza a cost zero per als tortosins”, deia Baubí. El conveni signat entre l'Ajuntament i Adif fa deu anys preveu que el cost dels terrenys sigui de 3,5 milions d'euros.

Els trens fa vint anys que ja no circulen pel solar en desús

L.M

Amb l'entrada en funcionament del corredor mediterrani, el 1996, els trens de llarg recorregut van deixar de passar per l'estació de Tortosa, que es va convertir en una terminal. Va quedar en desús tant el pont que travessa l'Ebre –i que ara és per a vianants– com una superfície de 22.295 metres quadrats enmig de la ciutat, entre l'Eixample i el barri del Temple.

Conveni amb Adif

L'Ajuntament de Tortosa va trigar deu anys a pactar un conveni amb Adif per a la cessió dels terrenys al centre de la ciutat. Aquest conveni, que va signar l'exalcalde Joan Sabaté, preveu que el consistori tortosí pague 3,6 milions pels terrenys. L'actual alcalde del municipi, Ferran Bel, considera aquest cost “inassumible” i ja fa anys que negocia una rebaixa amb Foment sense aconseguir, ara com ara, cap nova oferta per part d'Adif.

Pas de vianants

Fa cinc anys, l'Ajuntament va negociar la cessió d'una part del terreny on hi havia les línies ferroviàries per habilitar un pas de vianants provisional. Ocupa una àrea de fins a 1.400 metres quadrats i facilita la comunicació entre els dos barris. L'actuació va costar 70.000 euros al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.