Urbanisme

El POUM de Manresa preveu arribar als 112.000 habitants

Es planteja la millora dels accessos a la ciutat, la preservació dels valors ambientals i la recuperació efectiva del centre històric

No es preveuen noves àrees i es posa el focus en el sector est i nord-est del municipi

La comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar ahir l'informe urbanístic i territorial del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Manresa.

L'Ajuntament va iniciar els treballs de redacció a finals de 2012 “amb un ampli procés de participació ciutadana”. El document resultant prioritza la millora del nucli històric, la reutilització del parc d'habitatges buits, la preservació dels valors ambientals –amb l'Anella Verda com a cap de cartell– i la millora dels accessos a la ciutat. Tot plegat, “ha de poder impulsar el paper de Manresa com a capital del Bages”, van subratllar ahir fonts del Departament de Territori.

Pel que fa al creixement, el nou POUM dibuixa una ciutat compacta. No preveu noves àrees d'extensió que no estiguin ja incloses en el planejament vigent, que data del 1997; suprimeix zones que abans eren urbanitzables, com ara el barri de la Guia, i posa el focus en el creixement de la ciutat per l'est (Pujada Roja, Trullols i Cots) i a completar el teixit urbà pel nord-oest (Mion-Puigberenguer).

Pel que fa a la construcció d'habitatges, preveu 14.935 pisos nous per acollir fins a 37.337 veïns. Així, la població de Manresa s'incrementaria a llarg termini –en 20 anys– un 49,23%, passant dels 74.655 veïns actuals als 112.000.

Hores després que la comissió donés el vistiplau al document, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va destacar que el govern vol “el màxim consens possible” pel que fa al nou POUM, que, en paraules de l'alcalde, “pretén el bé comú per a la ciutat, tot i ser impossible que rebi l'aprovació de tots els implicats”. El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, va explicar que el document ha rebut, durant els cinc mesos que ha estat exposat públicament, 335 al·legacions. Els canvis duts a terme respecte de l'aprovació inicial signifiquen, va dir Aloy, un augment de 30.000 metres quadrats de sòl per a equipaments. Un altre àmbit que també s'ha replantejat pel gran nombre d'al·legacions rebudes –de la UBIC i la Cambra de Comerç, entre altres– ha estat el referent al Carrefour dels Trullols, que, segons Aloy, mantindrà els paràmetres d'edificació actuals, de manera que, en cas d'ampliar-se, hauria de ser amb una planta superior, no en superfície.

Abans de l'estiu

Aquest no és encara l'últim pas del POUM. Ara, l'Ajuntament incorporarà al text les recomanacions que ahir va fer la comissió. Després, l'haurà de sotmetre a l'aprovació del ple (l'anomenada aprovació provisional), que Junyent espera poder fer abans de l'estiu, i ja només quedarà que la comissió torni a aprovar el document, ja de manera definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona