Urbanisme

Fi del projecte dels Barrufets a Lleida

De les Basses a Moscou

Expira el termini que tenia la Paeria per usar la marca dels nans blaus sense que es concreti l'arribada d'inversors

Tampoc avança el pla urbanístic de la zona ni el concurs per obrir un càmping i un restaurant

Els barrufets ja fa temps que van marxar de Lleida, si és que mai s'hi van arribar a instal·lar. El grup rus Regions té signat, des del mes de maig del 2016, un acord amb International Merchandising, Promotion & Services (IMPS), empresa titular dels drets de la marca dels barrufets, per construir un parc temàtic, amb aquests personatges de protagonistes, al nou Dream Island que s'esta aixecant a Moscou. IMPS i la seva presidenta, Veronique Culliford, filla del creador dels nans blaus, sembla que aconseguiran, a la fi, tenir un parc temàtic, però no serà a Lleida.

La Paeria tenia encara els drets per usar la marca, però van caducar a finals del 2016 i tampoc s'han fet esforços per intentar renovar aquest acord, atès que no hi ha inversors ni acord institucional clar.

Així, l'ambiciós projecte de convertir part de les Basses en parc d'atraccions dels barrufets s'esfuma i queda tot tal com estava i amb un parc municipal immens i cada dia més degradat. La Paeria i IMPS van signar, el desembre del 2014, un acord i, aleshores, es va anunciar que 9 de 27 hectàrees es destinarien a aquest projecte, amb un cost de 30 milions d'euros. Uns altres 17 milions es destinarien a adequar la resta de les Basses amb serveis, nous accessos, zona verda i un centre comercial. Es va anunciar aleshores que una quinzena d'inversors, la majoria locals, hi estaven interessats. No obstant això, cap d'aquests operadors va acabar de tancar cap acord. Bona part de l'èxit d'aquell acord va ser que el govern socialista de la Paeria havia treballat conjuntament amb el cap de l'oposició, Joan Ramon Zaballos (CiU), que gairebé va liderar el projecte amb més d'un centenar de reunions i trobades amb experts i operadors d'arreu.

Tanmateix, amb el nou mandat, es va refredar la relació entre ambdues formacions i l'actual pèrdua de majoria de l'alcalde Ros ha accentuat les diferències. Tot i això, l'octubre del 2015, Ros i l'actual cap de llista del PDeCAT, Toni Postius, van pactar un nou impuls per a les Basses: deixar congelats els barrufets en espera d'inversors i rellançar el parc convocant la licitació per construir un càmping i obrir un restaurant, a més de millorar el parc i els accessos. Un any més tard, res de res i caduquen els drets sobre la marca dels barrufets.

Ara, quan s'ha conegut el projecte de Moscou, que els nans blaus compartiran, a partir de l'any vinent, amb altres parcs temàtics de les tortugues Ninja, de dinosaures, dels protagonistes del Llibre de la selva i dels d'Hotel Transsilvània, han tornat a sortir les tensions pel fracàs d'aquí. L'alcalde culpa Postius de trencar la unitat institucional i, fins i tot, de posar bastons a les rodes per tirar endavant el projecte. Des del PDeCAT rebutgen qualsevol entrebanc i afirmen que si no es fa el parc dels barrufets és perquè el govern municipal no ha estat capaç de trobar inversors.

També fa un any que el govern de la Paeria es va comprometre a licitar el càmping i el restaurant, però no s'ha fet, així com tampoc s'ha fet la tramitació del nou pla urbanístic de la zona. El darrer ple, una moció del PP instava, altre cop, el govern a presentar el planejament en un mes i abans del juny a concretar els usos de parc, el pla de mobilitat i la millora dels accessos. Els socialistes hi van votar a favor.

Admiració i broma
L'anunci que a les Basses s'hi faria un parc dels barrufets va provocar sorpresa, admiració i broma arreu del país. Fins pocs dies abans de la signatura de l'acord, el desembre del 2014, no es van conèixer quins podrien ser els inquilins de les Basses i l'ambiciós projecte de recuperació del parc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona