Urbanisme

municipal

can sanpere

Revifa la tensió per Can Sanpere

El govern de Premià de Mar defensa per escrit l'edificació parcial

La plataforma l'acusa de mentir i de manipular el cost global del projecte

Un butlletí que recull l'opció defensada des del govern de Premià de Mar, PDeCAT i PSC, sobre el futur de Can Sanpere i que es va repartir per tot el municipi la setmana passada ha tornar a encendre els ànims. L'escrit enumera les diferents opcions que el govern té després de la darrera valoració feta sobre el cost que tindria “l'enderrocament, la urbanització i la construcció d'equipaments” a l'antiga fàbrica ara propietat de l'empresa Núñez i Navarro. Un cost global que es calcula en 12 milions d'euros “al qual cal afegir una despesa anual de manteniment en neteja i personal de 120.000 euros”. El govern municipal ja ha explicat en més d'una ocasió que aquesta quantitat triplica la que es va considerar inicialment quan es va sotmetre a consulta popular l'expropiació de la finca i que va obtenir un resultat positiu. Les opcions que valoren els dos partits són quatre: demanar un préstec a una entitat bancària que, segons l'escrit, només podria ser de 7 milions d'euros d'acord amb el nivell d'endeutament de l'Ajuntament; triplicar els impostos per assumir la inversió, tot i que es diu que no és possible legalment; la suma dels dos anteriors o l'opció que defensen, que és la de deixar edificar en un 9,20% del terreny. “Així s'aconseguiria un 90,80% de zona verda i equipaments i suposaria la construcció d'un màxim de 50 pisos per a unes 150 persones”, s'indica en el full informatiu, i s'hi afegeix que es faria al voltant de l'edifici actual de set plantes, però amb una altura màxima de cinc. Amb aquestes condicions, el govern assegura que només s'haurien d'invertir 4,7 milions de diner públic, que representaria un retorn de finançament de 500.000 euros “xifra assumible per a les arques municipals”.

Arguments a favor

Des del govern, el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (PDeCAT), lamenta el debat que s'ha generat al voltant del full repartit, i destaca que “recull una posició que el govern ha repetit en moltes ocasions”. “La nostra obligació és buscar solucions a una situació estancada de fa anys i això vol dir mantenir les negociacions amb els propietaris i buscar respostes que no hipotequin l'Ajuntament”, constata. Per Subirà, però, el primer pas que cal resoldre és tirar endavant el nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), que es podria portar a aprovació inicial en el pròxim ple del maig. “Sense aquest instrument urbanístic estem lligats de mans i peus”, assegura. El segon tinent d'alcalde, David Gutiérrez (PSC), coincideix en la necessitat de trobar una sortida “assumible”. “No podem fer volar coloms i hem de tocar de peus a terra perquè mai no defensarem una opció que posi en risc les arques municipals”, detalla. Gutiérrez avança que s'està buscant entre els diferents grups de l'oposició “el suport necessari tant a la proposta del govern per a Can Sanpere com per tirar endavant el nou POUM”. El segon tinent d'alcalde admet que no hi ha res tancat, però diu que confia “en la bona predisposició de les formacions a trobar el millor camí per al municipi”. David Gutiérrez destaca, però, que el seu grup és partidari “d'iniciar i acabar els projectes” i de no “allargar-los innecessàriament amb l'excusa que es poden fer per parts”. “Si no obtenim el suport necessari la situació serà molt complicada de resoldre”, diu.

La plataforma, en contra

La Plataforma Can Sanpere 100% públic no ha escatimat crítiques al full repartit pel govern, que qualifica de “maniobra política barroera per enganyar l'opinió pública”. El portaveu de l'entitat, Xavi Àlvarez, considera que les opcions que es recullen en l'escrit “són una llista de despropòsits orientats a desfer-se del compromís que el govern va adquirir amb el resultat de la consulta popular”. “Durant dos anys no s'ha fet res i ara resulta que descobrim que és impossible d'assumir el projecte? És increïble i demagògic”, destaca el membre de Can Sanpere. Des de la plataforma es defensa que l'expropiació de l'antiga fàbrica “continua costant el mateix”. “La resta de diners fins a arribar als 12 milions és el supòsit més alt, i el projecte es pot assumir per fases perfectament”, exposa Àlvarez.

Paral·lelament, la plataforma ja va anunciar fa dies que el 5 de maig, la nova data per al desallotjament de l'antiga fàbrica, hi haurà una concentració pacífica des de les vuit del matí a l'espai. Divendres vinent hi ha convocada una assemblea oberta.

50
pisos
es calcula que es poden construir a l'antiga fàbrica deixant edificar en el 9,2% del terreny.
12
milions
és el que el govern preveu que costarà expropiar, enderrocar, urbanitzar i construir a Can Sanpere.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona