Urbanisme

arqueologia

El treball arqueològic al call jueu de Lleida enfila la recta final

Les excavacions podrien enllestir-se d'aquí a dos mesos, i al seu lloc es crearà un espai de recuperació de la memòria jueva de la ciutat

L'Ajuntament es mostra optimista respecte a les excavacions arqueològiques a l'antic call jueu del centre històric de Lleida, i confia que d'aquí a dos mesos s'hauran enllestit les prospeccions. Els tècnics del servei d'arqueologia de la Paeria estan treballant en la reconstrucció d'una casa que va ser incendiada pels cristians el 13 d'agost del 1391, on s'han trobat restes dels murs, dels paviments, de la terrassa, així com evidències que pot existir algun sistema hidràulic per dotar l'habitatge d'aigua.

Es tracta d'una casa benestant del segle XIV d'on van sortir a la llum diferents vestigis i troballes que constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la Península.

Els membres del Consell Municipal de Patrimoni, encapçalat pel tinent d'alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa, van comprovar ahir l'estat dels treballs arqueològics a l'antiga cuirassa jueva de la ciutat “que aportaran valor històric i patrimonial i, alhora, teixiran i connectaran el conjunt del barri”. Larrosa va afirmar que es preveu que les obres per recuperar l'antic call jueu de Lleida s'acabin al setembre, “un endarreriment que val la pena, ja que durant la realització de les excavacions han sortit restes arqueològiques importants”. Es calcula que els treballs arqueològics s'acabaran d'aquí a un parell de mesos i llavors serà el moment de continuar amb l'obra civil del projecte de recuperació de l'antic call jueu –que ocupa una superfície de 5.000 m²–, que té per objectiu “reforçar i revalorar el conjunt històric de la ciutat.

La possibilitat de reconstruir aquesta casa del segle XIV aportarà, segons l'Ajuntament, més valor històric i patrimonial al conjunt de la ciutat. Permetrà conèixer què va passar el 13 d'agost del 1391 i, alhora, documentar amb més profunditat aquella època. A més, s'han trobat restes de la fonamentació de l'edifici de l'antic seminari que daten del segle XVIII, i, també, restes del sistema de clavegueram del call jueu, del segle XIV, així com les peces úniques que es van trobar en aquest habitatge del segle XIV.

LA FRASE

Amb aquesta actuació es dona forma a un espai de recuperació de la memòria històrica
Fèlix Larrosa
tinent d'alcalde de l'ajuntament de lleida

Troballes úniques

Entre les diferents peces que s'estan restaurant, destaca una tenalla recolzada en una base, de la qual no se'n coneix cap altra tan sencera a la Península, que es va trobar dins de l'immoble. Servia per emmagatzemar aigua i estava recolzada sobre un suport en forma de peanya; també una espasa, vaixella de ceràmica i canelobres. De l'aixovar de la casa també se n'han trobat peces com ara un brancal de porta amb tres creus de David, calders de coure, peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa com ara una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Aquestes descobertes, en què treballen el servei d'arqueologia de la Paeria i el laboratori d'arqueologia de la UdL, han obligat a anar refent i adaptant el projecte als vestigis que s'han anat trobant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia