Urbanisme

Municipal

Premià de Mar inicia el procés per expropiar Can Sanpere

Com a pas previ, es dona llum verd a la proposta del govern per a aquest sector, que inclou la possibilitat de construir en un 9% de l’espai

L’executiu ho defensa per no endeutar el consistori arran de l’expropiació

Premià de Mar inicia el procés per poder expropiar la finca de Can Sanpere, propietat de Núñez i Navarro. Com a pas previ, el ple va donar llum verd a la proposta del govern municipal en minoria (CiU i el PSC) per tirar endavant el nou planejament urbanístic per a aquest terreny, que ocupa 9.500 metres quadrats de superfície al centre del municipi.

Segons el regidor d’Urbanisme, Antoni Subirà, la proposta consisteix a destinar tot l’espai a usos públics però fer una reserva del 9% de la zona “per si es considera necessari” construir-hi un “edifici bufanda”. Subirà va explicar que aquest immoble “només es projecta” i va comentar que els seus usos “encara estan per definir”. El titular d’Urbanisme va desgranar que en aquest punt s’hi podrien aixecar des d’un màxim de 35 habitatges fins a un equipament, “o senzillament no fer-hi res”.

El regidor va defensar aquesta fórmula per tal de poder abaratir el cost de l’expropiació de la finca i “per no endeutar l’Ajuntament”. Subirà va recordar que tot el projecte per a la transformació de Can Sanpere –l’expropiació i el seu posterior desenvolupament– podria pujar fins a 12 milions d’euros. Finalment, el regidor va voler recalcar que “de moment es deixa Can Sanpere com a cent per cent públic”.

La resta del planejament

A banda d’aquest edifici, que és el que va generar més controvèrsia entre les formacions que van votar en contra de la proposta, el planejament urbanístic per a Can Sanpere preveu destinar uns 5.000 metres quadrats a una gran zona verda, l’espai de la fàbrica –declarada bé cultural d’interès local (BCIL)– d’uns 1.500 metres quadrats, i una reserva de 1.000 metres quadrats més, aproximadament, per la possibilitat de fer-hi un equipament, que podria ser un centre de dia o una escola bressol, entre d’altres. La proposta del govern va rebre els vots a favor de Ciutadans i el PP. “La reserva de sòl urbanitzable ajudarà a garantir la viabilitat econòmica”, va manifestar el portaveu de C’s, Josep Maria Cano.

Del mateix parer es va mostrar el regidor popular, Joaquín Briones, que va recalcar que “ningú està dient que s’hagi d’edificar a l’espai de l’edifici bufanda”.

La resta de formacions van votar en contra del planejament per a Can Sanpere. Des de Crida Preminenca, Andreu Mumbrú va criticar que no es compleixi el mandat de la consulta popular, on els premianencs van decidir que la finca fos cent per cent pública, i també va carregar contra el govern “per no haver tingut en compte la plataforma en les negociacions”.

Pel republicà Josep Maria Molins, “el govern no ha presentat d’altres alternatives per no hipotecar el municipi”. Rafael Fernández (ICV-EUiA) va argumentar que “amb aquesta modificació s’obre la porta a poder edificar a Can Sanpere” i va acusar el govern “d’haver trencat el consens del consistori”.

Finalment, l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU), va insistir en el fet que “la situació econòmica determinarà el que s’haurà de fer en el futur” i va mostrar la seva voluntat que “tant de bo no sigui necessari fer mai cap edifici bufanda a Can Sanpere”. “Ara complim un mandat, i els que vinguin després podran decidir”, va sentenciar.

LA XIFRA

12
milions
d’euros és el que calcula l’Ajuntament que podria arribar a costar expropiar i urbanitzar Can Sanpere.

LA FRASE

Tant de bo no sigui necessari fer mai un edifici ‘bufanda’ a l’espai de Can Sanpere
Miquel Buch
Alcalde de Premià de Mar

“És la constatació d’una mentida”

La plataforma que aglutina els col·lectius que ocupaven la finca de Can Sanpere va mostrar en el ple municipal el seu desacord amb la modificació del planejament urbanístic per a la finca. “El que s’està a punt d’aprovar és la constatació d’una mentida”, va manifestar una portaveu del col·lectiu, que va recordar que “des del tancament de la fàbrica, fa vint anys, s’està lluitant perquè l’espai sigui 100% públic”. La portaveu va raonar aquestes afirmacions apel·lant al fet que “s’ha de respectar el mandat de la consulta”, i va carregar contra l’arribada de l’edifici bufanda. Durant el parlament, la plataforma va instar les forces polítiques “ a no votar a favor d’aquesta modificació del POUM”, i va reivindicar “la necessitat d’espais verds i equipaments a Premià de Mar” i a la funció social que s’ha fet des de Can Sanpere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia