Urbanisme

Urbanisme dona llum verd al pla del castell de Peralada

El projecte preveu substituir l’actual pavelló i l’auditori per a esdeveniments per noves construccions més integrades en l’entorn, i que s’hi pugui construir un hotel

La comissió territorial d’Urbanisme de Girona va donar llum verd ahir al pla especial del castell de Peralada, que preveu garantir la conservació del conjunt històric, rehabilitar els elements catalogats i facilitar el desenvolupament d’activitats culturals, hoteleres i de restauració amb el màxim respecte per l’entorn.

El recinte està integrat pel castell, esmentat ja al segle IX i catalogat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN), els seus jardins i uns edificis provisionals on té lloc el Festival Internacional de Música: un pavelló, un auditori i diverses edificacions auxiliars per a serveis.

El pla preveu enderrocar les edificacions existents a l’encreuament del carrer Sant Joan i el passeig de la Principal, així com substituir el pavelló i l’auditori per noves construccions més integrades en l’entorn i construir un hotel.

La comissió d’Urbanisme ja va aprovar definitivament aquest pla el mes de març passat, però va condicionar la seva entrada en vigor al fet que l’Ajuntament presentés un text refós. Una vegada complert aquest tràmit, avui la comissió ha donat conformitat al pla especial.

Un castell del segle XIV

El castell de Peralada és un conjunt artístic que es remunta al segle XIV, que va ser bastit pels vescomtes de Rocabertí, dels quals va ser la residència principal fins al segle XIX, quan es van traslladar a París. Durant aquests segles, s’hi han fet múltiples reformes i ampliacions. La part més antiga correspon a les dues torres que flanquegen l’entrada, construïdes durant la primera meitat del segle XIV.

La darrera gran restauració es va dur a terme en el darrer terç del segle XIX, quan els tres últims germans de la família comtal van tornar de París; a aquesta reforma devem l’aspecte actual del palau, la construcció del parc, dissenyat pel paisatgista francès Duvilliers, i la incorporació del llac.

El 1923, el castell va ser adquirit per l’empresari barceloní Miquel Mateu i Pla, que hi va instal·lar una biblioteca i el va convertir en seu de les seves col·leccions d’art, vidre, ceràmica, pintura i manuscrits. La seva filla, Carmen Mateu, que va morir a principis d’aquest any, va fundar el 1987 el Festival Castell de Peralada, que s’ha convertit en una cita anual per al món cultural en l’àmbit internacional. El conjunt actual està integrat pel castell, que des de 1979 conté un casino, els jardins, dissenyats pel paisatgista Duvilliers al segle XIX i escenari cada estiu del festival internacional, i el convent del Carme, avui museu i biblioteca. Precisament, fa pocs dies es va inaugurar una exposició que va permetre obrir per primer cop al públic l’estança adjacent a la biblioteca, que havia servit de despatx a Miquel Mateu.

LA DATA

20.6.2018
La comissió
d’Urbanisme aprova el pla especial del castell de Peralada un cop el consistori ha presentat el text refós.

LA XIFRA

26.127
espectadors
van assistir l’estiu passat al festival internacional, que cada any augmenta l’afluència de públic.

LA FRASE

El pla preveu garantir la conservació del conjunt històric, rehabilitar elements catalogats i facilitar el desenvolupament
Comissió d’Urbanisme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona