Urbanisme

Inici del projecte de nou parc públic a Roses

L’espai del mas de les Figueres, a través d’una donació del propietari, es convertirà en una zona verda pública davant del mar

Els treballs a la finca van començar ahir

L’Ajuntament de Roses ha iniciat els treballs que faran possible dotar el municipi d’una nova zona verda a primera línia de mar. L’espai de jardins del mas de les Figueres cedit a favor del municipi de Roses té una superfície de 2.066 m², que representa un 38,66% del total de la finca. El terreny cedit pel propietari, Josep Oriol Martí Bagué, passa a destinar-se a sistema de parcs i jardins públics de la població. Per a l’Ajuntament, és l’oportunitat de reforçar els llocs de trobada existents a la vessant de muntanya de l’avinguda de Rhode, com són la plaça de Catalunya i la plaça de Sant Pere. Les obres que van començar ahir tenen una durada prevista de sis mesos.

El projecte preveu una distribució d’espais verds i zones d’estada, salvaguardant en tot moment la intimitat i privacitat del mas privat destinat a habitatge. Un espai “plaça” crearà una petita graderia per a la possible realització d’activitats culturals de petit format a l’aire lliure, i un camí creuarà la finca creant diferents zones d’estada, repòs i mirador, potenciant les vistes cap al mar. S’instal·larà una pèrgola lleugera d’aspecte natural, per on s’enfilaran ceps, rosers i buguenvíl·lies, i que dotarà d’ombra el recorregut del nou camí. També està prevista la reserva d’espai per a la construcció del futur equipament sociocultural que es pensa fer-hi.

Atenent el valor etnològic de la finca, en l’extensa superfície destinada a enjardinament es combinarà la vegetació autòctona existent i se substituiran les espècies no autòctones. A més, es plantaran espècies arbustives aromàtiques mediterrànies i ceps de vinya, que donaran testimoni de l’origen del mas amb el seu celler, posant de manifest l’activitat lligada als usos tradicionals del territori.

Per tal de preservar la imatge unitària del conjunt es preveu mantenir la tanca a l’avinguda de Rhode, de manera que el front de façana principal de la finca es conserva, incorporant-s’hi únicament la porta d’accés als jardins, mentre que en l’accés pel carrer dels Pescadors s’instal·larà una tanca combinada amb elements vegetals. L’accés des dels dos carrers es realitzarà amb un portal mòbil integrat a la tanca, que en horari nocturn quedarà tancat per al públic.

Finalment, es dotarà l’espai dels serveis de sanejament, aigua de reg, aigua potable per a una font pública i enllumenat i es farà la previsió de les connexions de serveis per al futur equipament públic.

Aquesta setmana passada, el donant del terreny, Josep Oriol Martí Bagué, i l’alcaldessa, Montse Mindan, van formalitzar l’acte de replanteig del projecte, previ a l’inici de les obres. Agraint la donació, Mindan va recalcar: “La incorporació d’aquest espai a un ús públic significa rebre un doble regal: la incorporació d’un parc públic per a la ciutadania, alhora que es garanteix la preservació d’un testimoni singular i únic de la història local de la vila i dels seus assentaments tradicionals.”

LA XIFRA

2.066
metres quadrats.
És la superfície que s’incorpora al sistema de parcs i jardins públics de la població.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia