Urbanisme

La moratòria no du la pau al litoral

L’entitat Amics de Cadaqués insta el consistori a aturar els treballs previs d’urbanització a sa Guarda

L’alcalde defensa que tenen cobertura, perquè la suspensió només afecta llicències per edificar

No fa encara dues setmanes que la Comissió territorial d’Urbanisme de Girona va aprovar la suspensió de llicències d’edificació a la franja litoral dels 22 municipis de la Costa Brava, una mesura que havia d’apaivagar la tensió suscitada amb la plataforma SOS Costa Brava i posar fre a alguns dels projectes controvertits per l’impacte en zones encara verges en primera línia. Però la moratòria només afecta l’edificació i deixa ple marge a llicències anteriors, de manera que l’activitat dels promotors continua. A Cadaqués, els treballs previs d’urbanització a sa Guarda poden començar amb autorització municipal, en espera que s’aclareixi abans d’un any què passa amb els xalets. I aquest fet ha posat en guàrdia els Amics de la Natura de Cadaqués.

L’associació, adherida a SOS Costa Brava, va fer públic ahir que els promotors de la urbanització de luxe sa Guarda havien iniciat els treballs, malgrat la moratòria de la Generalitat. Argumenten els denunciants que els promotors han executat treballs de topografia, delimitació i marcatge de vials i van reclamar a l’Ajuntament, mitjançant una instància, que s’aturessin i que s’obrís als promotors un expedient sancionador.

L’associació reclama a l’Ajuntament, en concret, que notifiqui a la junta de compensació, als promotors i als constructors la suspensió de llicències i que s’aturin les obres. També demanen un ple d’urgència per començar a estudiar la modificació del planejament i adoptar la mesura cautelar de suspensió de llicències. A més, exigeixen un expedient sancionador per “demanar responsabilitats derivades de l’anterior execució de moviments de terres i destrucció de murs de pedra seca realitzats fa anys”.

Urbanització, no edificació

L’alcalde de Cadaqués, Josep Lloret, va assegurar ahir al matí en declaracions a l’agència ACN que la suspensió decretada per la Generalitat no afectava la urbanització, per a la qual els promotors tenen llicència des de l’any 2013. “Ho hem consultat i ens han dit que no afecta aquesta llicència i que només afectaria si volguessin començar a aixecar cases”, assegurava Lloret.

L’associació conservacionista, a més, va dirigir-se als serveis territorials d’Urbanisme dilluns per anunciar que s’havia entrat la instància a l’Ajuntament el dia 25, tot recordant-los que el departament té obligació de vetllar pel “ple bé comú, i fer seguiment i control del planejament urbanístic aprovat”. En veure que els darrers dies s’havien realitzat treballs de topografia i senyalització, i també de desbrossament de la zona de sa Guarda”, reclamava que s’actuï amb celeritat i contundència per paralitzar “immediatament” els treballs actuals i impedir els futurs, ja que estan, a parer seu, afectats per la moratòria. Amics de Cadaqués, a més, recorda que el projecte implica la tala de 250 oliveres autòctones i la destrucció de més murs i barraques de pedra seca.

El precedent de Tamariu

La situació de Cadaqués té un cert paral·lelisme amb la de la promoció Aiguacel, a Tamariu, on s’havien iniciat els treballs d’urbanització poc abans de la moratòria, amb una tala massiva d’arbres. Però en aquell cas el consistori no ho havia autoritzat, ja que el govern local esgrimeix que la llicència per al projecte estava caducada i no l’havien renovat en espera de la moratòria. Un decret d’alcaldia va ordenar la paralització cautelar dels treballs, acatada per la promotora, que hi ha fet al·legacions. Però resta per veure el recorregut del diàleg administratiu entre empresa i consistori, encara amb termini obert de resposta i l’opció d’un recurs d’alçada. El cas es podria encaminar després cap a la via judicial, amb les eleccions cada cop més a prop en l’horitzó.

Però no només la guerra s’inscriu en projectes d’urbanització. A Sant Feliu també hi ha queixes per dues llicències prèvies on les obres poden afectar zones de protecció d’aus. La moratòria no arriba a tot arreu.

LA XIFRA

104
cases
i un hotel preveu el pla de la urbanització sa Guarda, a Cadaqués, qüestionat pels ecologistes per la destrucció d’oliveres i murs i barraques de pedra seca.

Alerta Sant Feliu i l’obra al camí de ronda de Port Salvi

E.A

Enmig del context d’alerta per la conservació del litoral, una altra de les entitats adherides a SOS Costa Brava, Alerta Sant Feliu, qüestiona els treballs d’adequació del camí de ronda al voltant d’una part de la concessió de l’hotel Eden Roc del municipi guixolenc. En els darrers dies, l’empresa ha iniciat la reparació del paviment del vial que coincideix amb la traça del sender, tal com els havia requerit el servei estatal de Costes a instància del mateix consistori. Però la plataforma s’ha queixat de la tala d’alguns arbres i reclama que el camí sigui d’ús exclusiu per a vianants.

Des del consistori, ahir explicaven que no tenen constància de cap irregularitat. La plataforma denuncia les dificultats per a la retirada d’escombraries, que van provocar un amuntegament de deixalles el juny de l’any passat, però els contenidors s’han ressituat al final del carrer Garbí, i des de l’hotel es justifica que el vial dona servei a vehicles d’emergències o d’empreses de submarinisme.

La intervenció, però, no afecta la resta del traçat del camí entre la piscina de l’hotel i el carrer Port Salvi, amb el pas restringit des de fa anys pel risc d’esllavissades, però en aquest cas tampoc no queda clar que la responsabilitat del manteniment i l’estabilitat del terreny sigui cosa del mateix servei estatal. La plataforma, però, com també ja ha denunciat reiteradament el grup de Guíxols des del Carrer, vol més exigència i control sobre algunes de les dependències de l’establiment, com ara un menjador, i ampliacions de les dependències que, consideren, “se situen sobre la zona” del domini maritimoterrestre.

Agustí Serra torna dissabte a Begur

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, exdirector d’Urbanisme, és l’alt càrrec que tutela la suspensió de llicències a la Costa Brava i dissabte acompanyarà l’alcalde de Begur, Joan Loureiro (10 h, al Casino local), per exposar als veïns, en una reunió oberta, el projecte del nou PDU de revisió de sols no sostenibles al litoral. Serra resoldrà dubtes en un dels municipis on conflueixen projectes sensibles per l’impacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona