Urbanisme

El canvi climàtic compromet el futur de la vinya

Els experts posen la incertesa sobre la taula en el debat de l’ordenació territorial

El canvi climàtic i les dures conseqüències que tindrà en les pròximes dècades per a la conservació del sòl agrícola a Catalunya és una de les principals incerteses que fins ara no havien tingut en compte els redactors del nou pla territorial del Penedès. El tema el van introduir els experts en la primera sessió de debat públic integrada en el procés de participació de l’avanç del pla territorial, dedicada als espais oberts.

La nova llei d’espais agraris de Catalunya, que per primera vegada introdueix un mapa de valor del sòl agrari a l’hora de definir la futura ordenació dels espais, s’ha fet sense tenir en compte el canvi climàtic com un factor determinant. Així ho va reconèixer Eduard Trepat, membre de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya. I, en el cas del pla territorial del Penedès, hi ha un doble repte: la protecció del sòl agrícola i la redefinició del sòl industrial enmig d’una crisi.

Per Unió de Pagesos, el debat sobre la sobirania alimentària, que la Covid-19 ha fet aflorar, s’ha d’abordar des de tots els àmbits. Maria Rovira diu que és clau mantenir i promoure un mosaic que permeti frenar els incendis i retenir l’aigua en un moment en què les prediccions de l’increment de temperatures i sequeres extremes amenacen la zona. Robert Savé, de l’IRTA, és més radical: “Potser s’han de plantejar migracions de la vinya cap a zones d’altura o recórrer a les terrasses per aprofitar les pluges i l’aigua de les capes freàtiques.”

Escenaris d’un futur poc desitjable

Pluges torrencials, sequeres extremes i un increment del 20% de les probabilitats de pedregada són algunes de les prediccions que els experts en meteorologia fan sobre el que suposarà el canvi climàtic a Catalunya en les pròximes dècades. En aquest escenari, com s’ha d’ordenar la que alguns reclamen com la regió agroalimentària del Penedès? Quin és el futur d’una indústria del vi que ja ha començat a deslocalitzar les vinyes, a buscar alternatives amb varietats resistents? El canvi climàtic pot posar en crisi un model econòmic basat en el monocultiu i això provocarà un canvi de paisatge i un canvi d’activitat industrial. Poden ser els arbres fruiters una alternativa?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona