Urbanisme

Canvis urbanístics per fer atractiu el barri vell d’Olot i atraure inversió privada

L’Ajuntament impulsa una normativa que facilitarà l’habilitació de pisos amb més superfície habitable

A més, preveu nous mecanismes fiscals i crèdits

L’Ajuntament d’Olot vol fer atractiu el barri vell a la iniciativa privada posant fil a l’agulla a diverses iniciatives per atraure inversió i rehabilitar habitatges en aquesta zona de la ciutat. Es tracta, en general, d’immobles amb diferents graus de deteriorament i deficiències, amb pisos de pocs metres quadrats d’habitabilitat, i això és un entrebanc important, per no dir insalvable, a l’hora que un promotor privat aposti per comprar-los i arreglar-los.

Un estudi recent promogut per l’Ajuntament d’Olot en què s’han analitzat un total de 340 edificis, ha posat en relleu que n’hi ha deu –18 habitatges– amb deficiències importants. D’aquests 18 habitatges, 11 presenten risc estructural i set, risc per a la salut.

El regidor d’Urbanisme, Jordi Güell, ha explicat que el govern local de la capital garrotxina està treballant en la modificació de la normativa urbanística d’aquesta zona per facilitar intervencions conjuntes en més d’un edifici i, fins i tot, en illes senceres. Això permetria rehabilitacions amb el resultat de pisos amb més metres quadrats, accessos amb ascensors, celoberts més espaiosos i, per tant, una millor ventilació i més llum natural.

Güell ha remarcat que, això no obstant, el govern local aposta per mantenir la trama del nucli antic i el màxim nombre possible dels edificis, és a dir, que aposta per la rehabilitació i per la preservació del caràcter històric d’aquesta zona de la ciutat. Cal tenir en compte que es van obrir diversos espais al barri vell, en el marc dels primers projectes finançats per la llei de barris.

Microcrèdits a cost zero

D’altra banda, l’Ajuntament té previst posar en marxa un conjunt de  mecanismes fiscals per fomentar l’activació i millora dels immobles. Per això, a més de les bonificacions actuals, s’han previst línies d’ajuda i microcrèdits a interès zero per a la rehabilitació d’immobles. També el recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges buits amb la creació del registre d’immobles que estan desocupats.

Paral·lelament, el govern local reforçarà l’oficina local d’habitatge i l’àrea d’Urbanisme amb dos nous tècnics, un administratiu i un lletrat, per poder respondre a les necessitats detectades i impulsar l’activació de locals, la millora d’espais públics i establir les bases d’un nou ens publicoprivat que s’encarregarà de fomentar, potenciar i mobilitzar la rehabilitació d’habitatges. Aposta, doncs, per la intervenció conjunta en un espai del centre, que fa anys que cal reactivar.

LA XIFRA

340
edificis,
que apleguen 1.948 immobles del nucli antic, són els que s’han analitzat per diagnosticar-ne l’estat.

LA FRASE

El barri vell ha de ser un exemple de ciutat del segle XXI, mantenint la seva ànima
Jordi Güell
Regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Olot

LA DATA

22.03.18
El ple va aprovar
el pla integral d’accions de millora del nucli antic, que inclou el foment de l’habitatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona