Urbanisme

Els propietaris d'una masia de la Garriga reactiven el pla per fer-hi un balneari

L'Ajuntament estudia la proposta que han presentat els amos

L'any 2004 ja es va parlar d'un projecte que va generar recels, a l'Ametlla del Vallès

Els propietaris de ca l'Espargueró, a la Garriga (Vallès Oriental), han reactivat la proposta per construir un hotel i balneari en aquesta antiga masia i a les antigues feixes de conreu que l'envolten per donar un ús a l'aigua termal localitzada l'any 2004 al subsòl d'aquesta zona qualificada com a no urbanitzable. De moment, ja han presentat un avantprojecte i n'han parlat amb el govern municipal (CiU i Acord) i amb els grups de l'oposició. La proposta consisteix, segons fonts consultades per aquest periòdic, a crear un hotel situat a la masia i en altres noves construccions repartides i integrades en la zona de les feixes, d'unes cinc hectàrees. També hi hauria una part de banys termals de caràcter públic.

Segons la regidora d'Urbanisme, Neus Marrodan, la proposta s'ha d'estudiar i encara “no s'ha tramitat res”. Amb tot, avança que “és un projecte molt més petit” de la idea inicial plantejada l'any 2007, després de la descoberta dels dos pous termals, que també havia d'incorporar la construcció d'habitatges. Un dels aspectes que ha de valorar l'Ajuntament és si implicaria una modificació del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) perquè s'hi pugui edificar, però es recorda que, si es plantegés un canvi de qualificació, aquesta sempre s'hauria de valorar a partir d'un informe de sostenibilitat ambiental i d'un altre d'econòmic. Marrodan també assenyala que ca l'Espargueró forma part del catàleg de masies del municipi, i això permetria donar un ús hoteler a la construcció sense modificar el pla general.

Els partits de l'oposició, en canvi, no ho veuen així i entenen que la proposta implicaria un canvi del pla general actual. “Sempre hem estat en contra de la urbanització d'aquesta zona”, diu Israel Molinero, (ICV-EUiA), mentre que Àlex Valiente (PSC) afirma que primer cal tenir més informació i saber els beneficis per al poble.

Des de l'Ametlla, ja que la finca és a tocar d'aquest municipi, el col·lectiu que es va oposar al projecte del 2007 està pendent d'organitzar una trobada informativa. L'alcalde de l'Ametlla, Andreu González (CiU), diu que la voluntat del seu consistori és que la finca quedi tal com està.

LA XIFRA

2
pous d'aigua termal
van ser trobats a la finca de la Garriga l'any 2004, ara fa deu anys, durant unes prospeccions.

Un sector tocat

L'activitat balneària a la Garriga no passa un bon moment. L'antic Termes la Garriga (1874) continua sense funcionar des que, l'agost del 2012, el Grup Peralada va decidir tancar-lo. La tardor de l'any passat, una societat va signar un contracte per explotar les instal·lacions, però no s'ha arribat a materialitzar. Sí que té activitat el Gran Hotel Balneari Blancafort, que des de final d'abril del 2013 és propietat d'una societat de capital rus que el va comprar per 5,2 milions després que s'obrís un concurs de creditors. Sis mesos després, els nous amos van tancar un expedient de regulació d'ocupació amb 32 acomiadaments. Tot plegat derivava del procés d'ampliació que va iniciar l'any 2002 un empresari que va comprar als fundadors el balneari creat el 1840. L'ampliació va ser possible amb un pla urbanístic que va ser declarat nul el 2009 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia