Urbanisme

La finca de cal Nocaire de Banyoles es converteix en un passatge enjardinat

S'ha estrenat la urbanització del tram del rec Major que passa per aquesta finca, en la qual s'ha deixat a la vista la roda i una part del trull del molí

Banyoles ha estrenat la urbanització del tram del rec Major comprès entre els carrers Torres i Bages i Jaume Butinyà, a l'altura de la finca de cal Nocaire. El nou aspecte del canal i les seves vores segueix l'esquema de la urbanització realitzada anys enrere en el tram immediatament superior: s'ha consolidat la canalització, s'ha condicionat un pas de vianants i s'hi han instal·lat punts de llum. També s'hi ha deixat un salt d'aigua, però en un canal metàl·lic, de nova construcció. A diferència del tram anterior, en aquest hi ha un espai enjardinat on s'ha conservat una roda de molí i uns fragments del trull que hi havia hagut en aquest lloc. Precisament el descobriment d'aquestes restes va obligar a refer el projecte i parar les obres, que finalment es van reprendre a l'abril. Les obres d'aquesta fase del passatge han costat uns 160.000 euros.

Patrimoni

Cal Nocaire era un edifici d'origen medieval que durant dècades i fins entrat el segle XX es va dedicar a l'elaboració d'oli. El 1996 el van enderrocar. L'arquitecte Jeroni Moner, que ha estudiat la història de l'edifici, creu que la base i la roda són dels segles XVIII o XIX perquè es van construir no pas tallant una pedra –com els de l'edat mitjana–, sinó que es van elaborar d'una sola peça amb aglomerat, una tècnica que no es va usar fins aquells segles. A cal Nocaire, hi van fer oli fins entrat el segle XX. Després, l'edifici va restar abandonat molt de temps, fins que el 1993 uns joves el van ocupar per convertir-lo en l'Ateneu Alternatiu. Tres anys més tard, l'Ajuntament va adquirir la finca i al cap d'uns mesos en va desallotjar els ocupants. L'agost d'aquell mateix any van enderrocar cal Nocaire –al·legant el mal estat de l'edifici– i això va permetre desenvolupar urbanísticament aquella zona de la ciutat.

LA XIFRA

160.000
euros
ha estat el cost de les obres en aquest tram del rec Major


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia