Urbanisme

El govern compra 26 pisos a Salt que eren de Bankia

És la primera fase d'un pla de la Generalitat per invertir al municipi del Gironès uns 2,5 milions per comprar un centenar d'habitatges que formaran part de la borsa de lloguer social

El govern de la Generalitat va fer efectiva ahir la compra de 26 pisos al municipi de Salt que eren propietat de Bankia i que ara s'integraran a la borsa de lloguer social. Es tracta de la primera fase d'un pla que es calcula que permetrà comprar un centenar d'habitatges a Salt per destinar-los a lloguer social, i que pot suposar una inversió d'uns 2,5 milions d'euros.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va formalitzar ahir la compra de 40 pisos arreu de Catalunya –26 a Salt– en aplicació del dret de tempteig i retracte previst en el decret llei de mesures extraordinàries i urgents en matèria d'habitatge que va aprovar la Generalitat al mes de març.

Això suposa que quan una entitat financera pretén vendre un habitatge provinent d'una execució hipotecària ho ha de comunicar al govern català, que té la potestat de comprar el pis pel mateix preu per destinar-lo a lloguer social.

Vila va subratllar que amb aquesta operació el dret de tempteig i retracte que preveu la llei és “una mesura instrumental que comença a donar fruits”, i va avançar que aquest mes de juliol compraran 40 habitatges més arreu de Catalunya. En l'operació davant notari feta ahir també es van comprar pisos a Badalona. l'Hospitalet, Mataró, Rubí i Terrassa, a banda dels adquirits a Salt.

Sis dels 26 pisos comprats a Salt estaven ocupats, i ara els inquilins s'hi podran quedar pagant un lloguer social, mentre que els 20 restants estaven buits. De la quarantena de pisos comprats ahir en les sis poblacions, el pis més barat pertanyia a Salt i es va adquirir per 17.500 euros, per bé que la forquilla de preus més habituals està entre els 22.500 euros i els 25.000 euros. El govern espera que a finals del 2016 hagi comprat uns 1.400 pisos amb aquesta fórmula de tempteig i retracte a entitats financeres.

Salt vol cessions

L'actual alcalde de Salt, Jordi Viñas, recorda que aquesta operació prové de l'anterior govern de CiU al municipi, però explica que han gestionat quins pisos es volien comprar i algun l'han descartat. El republicà expressa dubtes en admetre: “Ens hem trobat aquesta política i és cert que comprem pisos a entitats financeres que ja hem pagat, per això també volem tenir com a municipi tracte directe amb els bancs perquè ens cedeixin els habitatges i poder-los situar a la borsa d'habitatge municipal”.

LA XIFRA

17.500
euros
val el pis més barat que va comprar ahir la Generalitat a Bankia, un dels 26 que va adquirir a Salt.

LES FRASES

El dret de tempteig és una mesura instrumental que comença a donar fruits
Santi Vila
Conseller de territori i sostenibilitat
Són pisos de bancs que ja hem pagat, per això demanarem que en cedeixin a la nostra borsa directament
Jordi Viñas
alcalde de salt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona