Urbanisme

Santa Maria d'Igualada recupera la porta del s. XVII

La reobertura d'aquest portal lateral ha permès exposar al públic la maqueta del retaule major, un dels elements més representatius de la basílica

Es va perdre amb la Guerra Civil Espanyola

La basílica de Santa Maria d'Igualada, que es va començar a construir l'any 1617, ha recuperat aquest estiu la seva entrada original del segle XVII. Es tracta del portal lateral, que permetrà donar resposta als nous requeriments funcionals, de seguretat i també d'accessibilitat. Aquesta porta va quedar en desús durant la Guerra Civil Espanyola i va acabar sent tapiada. A més, la reobertura del portal ha permès exposar permanentment al públic la maqueta del retaule major de la basílica, elaborada per un taller manresà abans de la seva restauració, l'any 1939. Les obres, que han tingut una subvenció de 90.000 euros de la Diputació de Barcelona, s'han allargat un període de tres mesos.

Tot i que la portalada era l'entrada principal de la basílica en els seus orígens, ara servirà com a porta secundària. Es tractava d'una entrada coetània a la construcció de la basílica, que data del 1617 al 1696. De fet, s'han conservat documents gràfics que acrediten la importància d'aquesta entrada, com una fotografia del 1901 d'una boda de la família Godó, originaris de la capital de l'Anoia.

L'arquitecte responsable de les obres, Jaume Riba, ha explicat a l'ACN que aquesta porta va estar oberta fins a final de la Guerra Civil Espanyola, quan la basílica es va transformar en un mercat. “Un cop es va iniciar la reconstrucció de la basílica després de la guerra, aquesta porta va quedar anul·lada”, ha relatat l'arquitecte. Amb el projecte, que es va començar a gestar fa dos anys i mig, es vol donar resposta als nous requeriments funcionals, de seguretat i d'accessibilitat que ha de complir el temple de la capital de l'Anoia. Per aquest motiu, també s'ha col·locat una rampa al nou accés per a les persones amb mobilitat reduïda.

Concretament, la porta s'ha col·locat sota l'arc de sis metres d'altura que encara es pot veure a la paret lateral de la basílica, tot i que la porta només fa tres metres de d'alçària. Fins ara, a darrere de la nova portalada hi havia el retaule de Sant Ignasi, que s'ha traslladat a un altre indret. Segons ha afegit l'arquitecte, la nova porta s'ha fet amb planxa de ferro gravat i s'hi han fet diverses inscripcions de la història de l'edifici.

Tot just després de la porta s'hi ha fet un cancell, és a dir, un espai entre la portalada principal i l'entrada a l'edificació que ha d'evitar que l'aire exterior i el soroll entri directament a l'interior quan s'obri la porta. Concretament, dins d'aquest cancell s'hi ha posat la maqueta del retaule major de la basílica. Es tracta d'una maqueta que es va descobrir als anys noranta en un taller de Manresa, però que es va elaborar amb motiu de la reconstrucció del retaule –que va quedar molt destruït durant la Guerra Civil Espanyola–, entre els anys 1939 i 1954. A partir d'ara aquesta maqueta quedarà permanentment exposada al públic en aquest espai.

LES FRASES

En iniciar la reconstrucció després de la guerra, aquesta porta va quedar anul·lada
Jaume Riba
L'arquitecte de les obres
L'estructura recorda la grandesa i l'elegància de les escultures gregues i romanes
Josep Massana
Mossèn de Santa maria

LA DATA

1617
és l'any
en què es va començar la construcció de la basílica, que es va enllestir l'any 1696.

Una basílica què és bé cultural d'interès nacional

La basílica de Santa Maria d'Igualada és un edifici declarat bé cultural d'interès nacional i els seus elements més representatius són la capella del Sant Crist i el retaule de l'altar major. El rector de l'església igualadina, mossèn Josep Massana, ha defensat en declaracions a l'ACN, que la basílica és una “joia”. “L'estructura és d'estil renaixentista i molt austera. Recorda la grandesa i l'elegància de les escultures gregues i romanes però no pretén ser acaparadora ni excessivament rica”, ha explicat Massana. Segons el parer del rector de la basílica de Santa Maria, l'obertura de la nova porta “ens ajudarà a refer la història” i “donar més i millors serveis a la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia